torsdag 29. april 2010

Prioundo - En kanonvin!

Det er ikke lett å ha oversikten over de etterhvert svært så mange franske vinappellasjonene. Det dukker opp nye nærmest hvert år, og det tørkes støv av gamle. AOC Corbière var inntil nylig en appellasjon som jeg ikke har vært spesielt bevisst på. Nå er ikke min bevissthet noen indikasjon på all verdens, og Corbière er slett ingen ny appellasjon, men likevel, Corbière... hva er nå det?

Appellation d'origine contrôllée (AOC) kan kort forklares som det franske systemet for å knytte geografiske og enkelte kvalitative egenskaper til en type vin, ost, e.l. Det er en slags merkevarebeskyttelse basert på fransk lov. Vi skal vite sånn noenlunde hva vi kjøper når vi kjøper en Chateauneuf-du-Pape; vi kan ikke vite om produsenten har laget en god vin, men vi vet noe om geografisk opprinnelse, noe om druemateriale, og at det er begrenset hvor mye druer hver plante får lov å bære frem.

Corbière ligger i området Languedoc og er slett ingen liten appellasjon, faktisk den største i Languedoc målt i volum. Les Clos Perdus, eller de tapte vinmarkene, er en liten produsent i Corbière. Prioundo er en av deres viner, og lages på grenache og cinsault plantet i høylandet ved Peyriac de Mer. Vinene lages etter biodynamiske prinsipper, og uten bruk av eik. Dette er med på å få frem særpreget i vinen, noe andre Languedoc-produsenter virkelig kunne lært av.

Smaksnotat
Krystallklar, lett purpur på farge. Svært tiltalende lukt av nyperoser, røde epler og lakris. Smaken er gjennomført sørfransk; krekling, lakris, oliven, urter og skog. Mineralsk avslutning, faktisk litt sjø. Utrolig soft i munnen, fin fylde, og lang, kompleks ettersmak.

Vinen fikk en liten time i karaffel. Den utviklet seg raskt og markant, og ble bare bedre og bedre utover kvelden. Drukket til lam og ratatouille.

En fantastisk god vin, kanskje en av de beste røde til under 200 kr på polet? Det er gøy med en vin som har flere lag, og som endrer karakter med utvikling i glasset. Jeg skal i alle fall sikre meg flere av denne!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar