onsdag 28. april 2010

Mandelrisotto med røykelaks og spekeskinke

Stort sett lager jeg mat basert på noe jeg har lest om, hørt om, sett eller smakt. Alle gjør det, og de som sier noe annet... En sjelden gang derimot er det fri fantasi. Ting blir til på vei gjennom butikken, eller når jeg egentlig skal sove.

I det siste har jeg lagt merke til at grønnsaksbutikkene "mine" har fått inn ferske mandler. Grønne, ferske mandler, hva smaker det og hva kan det brukes til? Den absolutt enkleste måten å finne ut på er å smake, så jeg kjøpte en håndfull. Jeg kjøpte også en rosa grapefrukt. Risotto kanskje? Hjemme hadde jeg en døende salvieplante, sjalottløk og hvitløk. Og så hadde jeg spekeskinke og noen røykelaksrester. Kan det bli risotto av sånt? Hvorfor ikke?


Hele frukten kan spises, ikke bare selve mandelen inni. Og smaken... Syrlig, nesten litt besk frukt, noe nøtteaktig. Det minner faktisk litt om en ikke helt moden nektarin. Morsom og interessant smak, selv om det nok ikke blir en uunnværlig del av kostholdet fremover.


Oppskrift til to
Risottoris, ca 100 g
1 sjalottløk
1 fedd hvitløk
en håndfull friske urter, f.eks. salvie
ca 3-4 dl kyllingkraft / buljong
7-8 ferske mandler
1/4 rosa grapefrukt
1 god klatt smør

4-6 små skiver røykelaks
4-6 små skiver spekeskinke

Sånn kan det gjøres
Sørg for at du har varm kraft til å spe med. Finhakk sjalottløk, hvitløk og urter, og fres i litt olje noen minutter. Ha i risen, og fres videre et minutt eller to. Spe med varm kraft til det akkurat dekker. La kraften koke inn, og gjenta prosedyren til risottoen er ferdig. Koketid for risotto er ca 20 min, her gjelder det bare å smake seg frem. Når det gjenstår 2-3 min, hakkes ferske mandler som tilsettes risottoen sammen med presset grapefrukt. Vær forsiktig med å hakke mandlene for tidlig. Jeg lærte at ferske mandler oksiderer ekstremt raskt (og blir brune) når de deles, omtrent som avokado.

Rull røykelaks i spekeskinke. Salt- og fettmessig er dette helt klart smør på flesk, men som jeg har sagt før, hva er galt med smør på flesk? Smakene komplementerer hverandre på en fin måte.

Voilà, en vårfrisk og annerledes risotto!

3 kommentarer:

  1. Dette ser virkelig nydelig ut:)

    SvarSlett
  2. Gøyal kombinasjon. Bak huset vårt i Frankrike har vi et mandeltre. SÅ dette skal jeg nok prøve....Hege

    SvarSlett
  3. Jeg har faktisk kjøpt meg en liten moleskin som jeg har i væska hvor jeg til stadighet noterer ned ideer, smaker, råvarer jeg vil prøve ut. Tenke ut retter uten at de nødvendigvis skal spises i nær fremtid. Prøver med dette å kunne komme opp med egne kreasjoner og sammensettinger, men selvfølgelig kommer fremdeles mesteparten av maten fra en bok eller en nettside.

    SvarSlett