tirsdag 6. april 2010

Couscoussalat med tunfisk

Nok en rett fra studietiden, middag for en tier, so to speak. God tunfisk på boks er på riktig side av grensen mellom digg menneskeføde og kattemat. - Billig og godt.

Men som alltid er det et men. For noen måneder siden satt Andreas Viestad i en reportasje i Magasinet søkelys på hva den vestlige verdens hunger etter sushi har gjort for tunfiskbestandene. For mange arter er det kritisk, og en bør vite hva en kjøper. Det er selvfølgelig mye enklere sagt enn gjort. Hvorfor må det alltid være et men!?

Det har faktisk frem til for et par år siden vært noe kommersiellt fiske etter tunfisk også i norske farvann. I en kort fiskerihistorisk periode på 1950-tallet til bråstopp midt på 1960-tallet var fiske etter makrellstørje, eller blåfinnet tuna, faktisk ganske betydningsfulgt. Så betydningsfullt var fisket at det gikk skikkelig skeis. Vi er flinke til det egentlig, fiske tomt. Det er nok å nevne hval, villaks og sild (sistnevnte er heldigvis tilbake i godt gammelt slag).

Haugesund Husmorskoles kokebok har fem oppskrifter med makrellstørje, og to med håbrann (hai), og her kan en lese følgende; "Disse fiskesortene har vært lite brukt hos oss, men venner en seg til dem gir de god mat for rimelig pris." Det kan virke som om litt for mange har vendt seg til dem.

Norge har på eget initiativ forbudt fiske av makrellstørje. Men hvis blåfinnet tunfisk på verdensbasis er truet hjelper det fint lite om vi er flinke her til lands. Det er den samme fisken som svømmer i det samme havet, og tunfisk liker veldig godt å svømme!


Bokstunfisken jeg brukte til denne middagen fant jeg i skapet, og den er kjøpt inn for lenge siden. Det er min foreløpige unnskyldning, men når rasjonene i skapet tar slutt blir det verre. Tips om "rettferdig tunfisk" mottas med takk...

Oppskrift til to
1 boks bærekraftig tunfisk i olje

Salat/grønnsaker
1 liten rød paprika
1 liten grønn paprika
1-2 tomater

Couscous
1 fedd hvitløk
1 sjalottløk
1 rød chilli
2x2 cm ingefær
mynte/koriander/persille
god olivenolje
kyllingkraft (1 buljongterning gjør susen)

Sånn kan det gjøres
Les på pakken for å tilpasse mengde væske og couscous. Normalt er forholdet ca 1:1, og ca 1 dl pr. person er passe. Skjær grønnsaker i små terninger, og legg til side. Finhakk hvitløk, sjalottløk, chili (renset for frø hvis du er pyse), ingefær og urter, og fres noen minutter i olje. Ha i kraft og kok opp. Ta kasserollen av varmen, ha i couscous, sett på lokk, og vent noen minutter. Rør forsiktig med en gaffel når det er ferdig, og bland inn de kalde grønnsakene. Ha i tunfisk og litt god olivenolje, og rør rundt.


Dette kan med fordel serveres med godt brød til.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar