lørdag 17. april 2010

Kofta med yoghurtsaus og safranris

Arabiske kjøttboller, spicy og deilig. Det er rart hvordan julekrydder og lam går så sinnsykt bra sammen; kardemomme, nellik, kanel og tørket ingefær funker dritbra til lam. Kunne sikkert slengt i litt allehånde, rosiner og mandler også, men det får være grenser...


Safranris lærte jeg å lage av han fyren som driver kolonialen på hjørnet like etter at jeg hadde flyttet til Oslo. Jeg så kanskje litt lost ut? Det er ikke egentlig så mye å lære, men poenget er at man, i følge han fyren, ikke skal ha safranen i kokevannet. Safran blandes ut i en skvett melk før en setter i gang med å koke ris. Mot slutten av koketiden, når nesten all fuktighet er absorbert av risen, tilsettes safranmelken.

Oppskrift til fire
500 g lammekjøttdeig
2-3 ss griljermel
1 løk
2 rød chili
2 fedd hvitløk
4-5 kardemommebelger (kun frøene)
2 cm kanel
1 ss spisskummen
1 ts malt, tørket ingefær
1 ts korianderfrø
2 ts salt

8-10 cherrytomater
1 paprika

Yoghurtdressing / saus
2 dl yoghurt naturell
3-4 nellikspiker
1 ss paprikapulver
1/2 ts chilipulver
1 neve frisk koriander
salt
pepper

Sånn kan det gjøres
Finhakk løk, hvitløk og chili, og ha dette i en bolle sammen med kjøttdeigen. Mal krydder i en morter, og ha krydder, salt og griljermel i bollen med kjøttet. Bruk nevene og gå løs på deigen til du får fordelt krydderne. La deigen stå en liten halvtime.

Finhakk koriander og knus nellikspiker. Bland krydder og yoghurt, og smak til med salt, pepper og evt mer chilipulver.

Trill ut valnøttstore kjøttboller, og stek på god varme i flere omganger. Etterstek i ovnen med cherrytomater delt i to og paprika i ringer. Ca 15 min på 200 grader. Server med safranris, og ha over den romtempererte yoghurtsausen.

En halvtørr Mosel-riesling vil funke bra til denne retten, eller øl. Ønskes rødvin vil en kraftig, fruktdreven variant kunne gjøre en grei jobb. En fruktig og lett søtlig barbera, eller kanskje en ripasso? Jeg har aldri prøvd, men kanskje Ch. Musar, med sin enorme fylde og saftighet, ville stått vel til krydret mat som dette? Musar er tross alt fra riktig region (Libanon). Det er ikke helt stuerent med rødvin til godt krydret mat, men har du lyst så har du lov!

2 kommentarer:

  1. dette hørtes utrolig godt ut:) Det skal jeg prøve ut:)

    SvarSlett
  2. Just did it, awesome! Thanks for sharing.

    SvarSlett