tirsdag 1. februar 2011

Gul ertesuppe - en husmanns favoritt

Gul ertesuppe kommer langt opp på lista over husmannskostfavoritter. I følge min mor, og hun vet akkurat hva hun snakker om, er det to ting som gjør en god ertesuppe; Salt kjøtt av sau, og røkt kjøtt av gris. Jeg hadde noen rester av pinnekjøtt med tilhørende kraft som tok jobben som salt fårekjøtt. For å sikre litt røkesmak og mye god kraft passer røkt svineknoke perfekt. Eventuelt kan du bruke store stykker med bacon. Eller du kan bruke røkt svinekam, slik jeg gjorde denne gangen.


I disse tider som en kan få kjøpt dypfryst kokt potetstappe kan det være på sin plass å minne om at erter må ligge i vann i 24 timer for så og kokes i halvannen time. Om det blir for voldsomt er det bare å bla videre!

Oppskrift til 6
1/2 pk gule erter
0,5 kg salt fårekjøtt
0,5 kg røkt kjøtt av svin
1 kålerabi
4 gulerøtter
1 løk
2 liter kjøtt / grønnsakskraft

Sånn kan det gjøres
Legg erter i vann i ca 24 timer. Hell av vannet. Nå kan du enten koke ertene sammen med kjøttet, og la ertene få trekke til seg god smak på denne måten. Det kommer litt an på kjøttet og størrelsen på bitene, men koketiden vil ofte være omtrent som for ertene, ca 1 1/2 time. Eventuelt kan du koke kjøttet på forhånd, f.eks. dagen før, rense kjøttet, ta vare på kraften og koke ertene i denne. Du trenger ca 2 liter væske til en halv pakke erter. Har du ikke nok kraft kan du f.eks. fylle på med litt grønnsaksbuljong.

Del gulerøtter og kålerabi i biter, skjær løk i rause skiver og la det få koke i suppa en god halvtime før du setter deg ved middagsbordet. Serveres (i min familie) med et godt glass melk!

3 kommentarer:

 1. I disse tider får man ferdig stekt kjøttdeig også...

  SvarSlett
 2. Har du testet trykkoker? Da bør man kunne droppe bløtlegging og så lang koketid.

  Sjekk her:
  http://fastcooking.ca/pressure_cookers/cooking_times_pressure_cooker.php#pulses

  Man sparer både tid og strøm. rett og slett en vinn-vinn situasjon.

  SvarSlett
 3. Hei Thomas, sorry sent svar, rett og slett en forglemmelse. Trykkoker har jeg ikke testet, men jeg vet at det er stort i andre land. Kanskje verdt et forsøk!?

  SvarSlett