fredag 18. februar 2011

Supertrendy brød!

Yes, du vet hvilket brød jeg snakker om, det man ikke trenger å elte eller kna, det som er inn. Jeg var lenge den eneste personen i verden som enda ikke hadde laget såkalt no knead bread. Nå har jeg joinet klubben, og ikke bare det, jeg er et heftig og begeistret medlem. Så enkelt, så saftig og så godt! Men litt langsomt...

Dette er en mellomgrov variant, med ca 40 % grove kornsorter, og en håndfull linfrø og solsikkekjerner i deigen. Nystekt med kvitseidsmør er det absolutt det beste brødet jeg har bakt. Nå er det ikke så ofte jeg baker brød, så den sammenligningen er ikke verdt stort. Poenget er at det ble digg, og jeg har nyttårsforsettaktige planer om øke bakefrekvensen. Kanskje skal jeg gå til innkjøp av en bakebok!?


Er det noen som har en bra, sunn hverdagsbrødoppskrift!? Type deig som settes om kvelden, kort eller ingen etterhevingstid og kort steketid sånn at det går an å teste ut idéen om dagsferskt brød med på jobb. Eller blir det utopisk!?

Oppskrift 
8 dl mel (ca 60 % siktet hvete, 40 % grovt) 
4 dl vann 
1/5 pk fersk gjær (eller tilsvarende tørrgjær) 
1 ss honning 
1 ss salt 
1/2 dl linfrø 
1/2 dl solsikkekjerner

Sånn kan det gjøres
Bland ingrediensene til deigen raskt sammen i en bolle til en våt, klissete sak som minst av alt ligner en deig. Dekk til med plastfolie og la bollen stå over natten eller lenger et middels kjølig sted. Dagen etter er det fortsatt ingenting som minner om brøddeig, og det lukter bryggeri, ikke bakeri. Men fortvil ikke, det kommer til å bli bra.

Ha en god dæsj mel på arbeidsbordet, og bruk en slikkepott til å få ut deigen. Bruk rikelig med mel og begge hendende og fold forsiktig deigen over seg selv et par ganger til du har en stor, melete bolle. Legg et kjøkkenhåndkle over, og la bollen etterheve en drøy time.


Forvarm ovnen til 230 grader, og la jerngryta få et kvarter i varmen slik at deigen sjokkeres til å danne skorpe når den hives i. Ha deigen i den varme jerngryta, og bak under lokk i 30 min. Stek deretter uten lokk i 15 min.

Avkjøl på rist!

5 kommentarer:

 1. Jeg har faktisk ikke lagd dette brødet enda, men det kommer vel snart hos meg og. :-)
  Om du skal kjøpe bakebok så må du kjøpe Morten Schakenda sin, om boller og brød og tilfeldigheter fra bakeriet i lom.
  Kjempebra, lærerik og omfattende. Lagde kanelbollene derfra nylig og de ble verdensbeste.

  SvarSlett
 2. Hei. Jeg har heller ikke prøvd dette brødet enda, men har planer om å få gjort det iløpet av kommende uke. Jeg baker endel, og bruker tørrgjær og kald væske i brødene. Lager dem ferdig i formene med en gang, og setter formene i kjøleskapet til neste dag. Hvis du bruker fersk gjær tror jeg du må halvere gjærmengden.
  Så vil jeg samtidig få takke for en fantastisk flott blogg. Det er godt at det finnes noen som gidder å bruke så mye tid og energi på å inspirere oss andre!

  SvarSlett
 3. Takk for tips og veldig hyggelige tilbakemeldinger. Nå har jeg laget brød på denne måten to ganger til; Et litt grovere, 8 timer heving, 1,5 timer etterheving. Og et olivenbrød (hvete), 5 timer heving, 2 timer etterheving. Ingen knaing, perfekt resultat begge ganger!

  SvarSlett
 4. Det kan bekreftes at brødet smaker meget bra! Perfekt reste-frokost i dag...

  SvarSlett
 5. Feil i oppskrift på supertrendy brød!!! Noen reagerte på at deigen ble så tørr... Ikke rart, ettersom jeg hadde skrevet 800 gram der jeg mente 8 dl! Sorry! Om noen har prøvd og ikke fått det til, det er ikke deg det er noe gale med, det er meg:)

  SvarSlett