fredag 11. februar 2011

Occhipinti SP68 - En sjarmerende sicilianer

Sicilia er et sted som står høyt oppe på to do-lista mi, men foreløpig er den ikke huket av. I påvente av den rette anledningen er siciliansk vin derimot morsomt å utforske. Helt fra jeg begynte å se på andre ting enn pris og lettdrikkelighet når vin velges, har jeg hørt at Sicilia er et sted å holde øye med. Så da prøver jeg det da, å følge litt med.


Italia har et generelt rotete vinsystem. En salig blanding av uhensiktsmessig rigide vinlover og uansett illojale vinanarkister gjør at man i enda mindre grad enn i f.eks. Frankrike kan bruke det offisielle systemet som en garanti for visse egenskaper. Systemet er uansett fullstendig upålitelig som målenhet for kvalitet. Store deler av rødvinen som lages på Sicilia følger subklassifiseringen Indicazione Geografica Tipica (IGT), og bare en liten andel lages som Denominazione di Origine Controllata (DOC). IGT innebærer mindre strenge krav til druesorter, avkastning, alkoholprosent og produksjonsmetoder mv. Det betyr igjen mer frihet til produsenten, og mer ansvar for forbruker.

Når det er sagt ligger forholdene fra naturen sin side virkelig til rette for vinproduksjon på Sicilia. Gode solforhold, friskhet fra sjø, fjell og en berømt vulkan betyr balanse og ikke minst, egenartethet.

Occhipinti SP68 2009 (kr 177,40)
Denne produsenten har flere viner til salgs i Norge. SP68 er laget på en blanding av to av Sicilias egne druesorter, Nero d'Avola og Frappato, og vinen er litt rimeligere enn produsentens to éndruevarianter av de samme druene.

Smaksnotat
Den lukter først friskt og mineralsk, nesten litt rustaktig. Mer fruktig etterhvert, jordbærsyltetøy, alkoholpreget. På smak; Jordbær, sand / grus. Litt tannisk, noe alkohol, men først og fremst en fremtredende syre. Mye smak, definitivt en særegen og sjarmerende vin. Veldig fersk nå, rotløs ungdom på en måte. Jeg tror den vil tjene på å ligge noen måneder, og den vil sikkert også utvikle seg positivt over de neste årene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar