tirsdag 7. desember 2010

Helstekt entrecôte av elg - kongen av skogens konge

Jeg elsker entrecôte. Like mørt som fileten, bare saftigere og mer smakfullt. Jeg er heldig som får kjøpt vilt av en jeger på jobben (en som faktisk treffer), og gleden var stor da jeg tok opp et stykke perfekt modnet entrecôte av elg fra fryseren. Vilt, klassisk tilberedt med kremet viltsaus, skogssopp (svart trompetsopp) og potetmos. Få ting slår det egentlig!


Oppskrift til fire
1 kg entrecôte av elg
300 g sopp
1 brokkoli
4 gulerøtter
1 nett sjalottløk
olje
smør
5-6 einebær
1 neve fersk timian (evt 1 ss provencekrydder)
pepper

Viltsaus
3-5 dl kraft
1 dl portvin
50 g norsk geitost
2/3 beger seterrømme (jeg anbefaler rørosrømme)
salt
pepper

Potetmos
1 kg mandelpoteter
100 g smør
1 god skvett fløte (evt litt av rørosrømmen)
salt
pepper

Sånn kan det gjøres
Gni kjøttet godt inn med knuste einebær, finhakket timian og pepper. Skrell gulerøtter og sjalottløk, og legg disse i en ildfast form. Fres kjøttet raskt i olje på høy varme på alle sider, ha i en god klatt smør og snu kjøttet et par ganger til. Plasser kjøttet på grønnsakene, kok ut stekepannen med ca 2 dl vann og hell stekekraften i formen med kjøttet. Stek midt i ovnen på 125 grader. For et perfekt rosa resultat; Ta kjøttet ut når kjernetemperaturen er 53 grader, og la det hvile i ca 20 min.- Hvis du også har et steketermometer fra krigens dager så kan du bare se bort fra temperaturanbefalingene på dette. 75 grader er beyond grått!


Når du lager saus til 3-4 personer så kan du langt på vei klare deg med den kraften som du skaper underveis. Det blir ikke mye kraft fra kjøtt/grønnsaker, men den blir kraftig og god. Sammen med vinen, geitosten og rømmen er du sikret mye smak. Evt vil et lite glass fond gjøre susen. Uansett, jeg lager sausen slik; La kraft og vin koke inn noen minutter. Bland gradvis inn geitost og rømme. La sausen småkoke forsiktig noen minutter, og smak til med salt og pepper.

Potetmos er enkelt og genialt; Skrell poteter og kok dem forsiktig til de er møre. Hell av vannet, stapp, bland inn smør, bland inn fløte, og smak til med salt og pepper.

Server elg, saus og potetmos med smørstekt skogssopp og brokkoli. Og ikke glem å spandere en skikkelig god vin, vilt fortjener det! En fin crozes hermitage fra Chapoutier ble vårt følge.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar