fredag 17. desember 2010

Rhum arrangé - Skål!

Jeg imponerte meg selv med fremtidsrettede handlinger da jeg i sommer konverterte tax-free-rom til rhum arrangé, én jordbærbasert og én basert på eksotiske krydder og banan.


Rhum arrangé lages blandt annet på Madagascar. Det er rett og slett en måte å smaksette dårlig brennevin på, en måte å kamuflere usmaker. Rom fra Madagascar trenger ofte litt hjelp for å smake bra, og holder normalt et langt lavere nivå enn rom fra f.eks. Guadelope, Anitilles, Martinique og Cuba. Apropos rom fra Karibien; Våre franske venner reiser mye til Karibien i jobbsammenheng, og i tillegg til kvalitetsrom pleier de å ta med hjem 5 liters (!) bag-in-box'er med rom. Et ganske sykt syn for en nordmann. Vet de i det hele tatt hva halvflasker er i Karibien!?

Her er en fransk side for elskere av rhum arrangé.

Uansett, tilbake til min hjemmelagede rhum arrangé. Etter et halvt år i kjelleren er den klar til siling og drikking. Fin som en digestif, evt avkjølt som en apéritif. Og bruker du helt ok brennevin i stedet for dårlig brennevin får du faktisk en veldig morsom, hjemmesnekra og egenartet drink.

Oppskrift rhum arrangé - 2 forslag

Klassiske smaker - krydder og banan
1/2 banan
1 vaniljestang snittet på langs
1 kanelstang
3-4 kardemommebelger
2 ss demerarasukker
1 stjerneanis
5 dl blank rhum

Skrell banan og spis halve. Del den andre halvdelen i fire staver. Ha alt sammen på en ren flaske eller på et norgesglass, og la flasken ligge eller glasset stå til godgjøring minst et par måneder, gjerne mer (6-12 mnd). Sil alt i en togang; Først gjennom et dørslag over i et litermål for å få vekk det verste. Deretter gjennom et rent kjøkkenhånkle, en ren nylonstrømpe, et kaffefilter eller et annet egnet filter over på en ren flaske med god kork.

Jordbær og mynte
1 beger med overmodne norske jordbær
1 neve fersk mynte
1 vaniljestang snittet på langs
2 ss demerarasukker
5 dl blank rhum

Del jordbær i to eller fire, grovhakk mynte, og ha dette sammen med sukker i en ren flaske eller på et norgesglass sammen med rom. La alt sammen godgjøre seg i minst et par måneder, gjerne mer (6-12 mnd). Sil av på samme måte som vist over.

Skål!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar