fredag 31. desember 2010

Falafel - et vegetaralternativ til nyttårskalkunen

Jeg spiser kjøtt. Alt av interesse. Fugl, sau, ku og gris. Hadde jeg vært fra den rette landsbyen i Kina hadde jeg helt sikkert gaflet i meg en puddel fra tid til annen uten å reflektere et sekund over at det kunne være noe rart ved det. Men ikke alle spiser kjøtt, og det respekterer jeg selvfølgelig. Falafel er for meg selve symbolet på vegetarmat, en saftig burger hvor kikerter erstatter kjøtt. Så når det oppsto et behov for et vegetaralternativ til nyttårskalkunen, hva kunne vel vært mer naturlig enn falafel!? Det bør til og med fungere sånn noenlunde med det klassiske kalkuntilbehøret. Og så kan falafel fint lages på forhånd. Logistikkmessig er akkurat det alfa omega.


Oppskrift falafel
250 g tørkede kikerter (evt 1 boks hermetiske)
2 sjalottløk
2 fedd hvitløk
1 ss tahine (sesamfrøpasta)
2 ss hele spisskummen
1 ss hele korianderfrø
1 neve frisk koriander
saften av 1/2 lime
1 ts chilipulver
1 ts paprikapulver
1 ts potetmel
1 egg
1 ss salt

Sånn kan det gjøres
Legg kikerter i vann over natten. Hell av vannet, kok opp, og la småkoke delvis under lokk i lettsaltet vann i ca 1 time. Eventuelt kan du koke kikerter på denne måten.

La kikertene renne av seg. Rist lett knuste spisskummen og korianderfrø i en tørr stekepanne. Når det lukter fortryllende har du i resten av krydderne, olje, finhakket hvitløk og sjalottløk. Fres dette noen minutter, og ha hvitløk, sjalottløk og krydder i en egnet kjøkkenmaskin og kjør det hele sammen med kikertene. Bland inn tahine, finhakket koriander, hvetemel og egg. Form deigen til små burgere, og stek på middels varme noen minutter på hver side.Server med salat, hjemmelagede pitabrød, og en frisk joghurtdressing. Eller med waldorfsalat, fløtesaus og poteter... Godt nyttår!

2 kommentarer:

 1. Nå vet jeg hva jeg skal bruke noen av de mange pakkene med kikterter til utpå nyåret:)
  Dette er jo kjempegodt, men en rett jeg har glemt litt av de siste årene.
  Ha en fortreffelig feiring ikveld, jeg gleder meg til å følge deg også inn i 2011!!

  Klem Ingvild

  SvarSlett
 2. Jeg har alltid lurt på hva falafel var og nå har jeg lært det og det skal absolutt prøves ut en dag! :)

  Et riktig godt nytt år :)

  klem fra siv anita

  SvarSlett