mandag 8. februar 2010

Et sosialt burgerlag

Hva er den ultimate lørdagsmaten? Jeg har nok sannsynligvis 52 forskjellige svar på det, men at hamburger er et av svarene er helt sikkert. Burger av lammekjøtt, krydret med kanel, muskat, og kardemomme, servert med nellik- og myntedrevet joghurtdressing, må være så langt fra Hamburg det er mulig å komme. kanskje Istanbul'er ville vært mer betegnende? Uansett, en burger er en burger, og det er godt.

En stor, saftig burger er et fantastisk solomåltid. Utrolig godt, grisete og hurtig. Men med folk på middagsbesøk er det greit å gjøre litt mer ut av det. Derfor lagde jeg burger og brød så små at det var mulig for sultne gjester å spise mange. Jeg lagde flere forskjellige sauser, og satt frem forskjellig grønt. I tillegg serverte jeg ovnstekte mandelpoteter til. På den måten ble vi sittende lenge ved bordet.

Oppskrift; lammeburger, burger/pitabrød, diverse sauser
I tillegg til salat, paprika, sjalottløk og agurk, serverte jeg burgere med joghurtdressing, barbequesaus, aïoli, hummusrester (se innhold; tilbehør) og confiterte tomater (se innhold; tomatsaus).

Lammeburgere (ca 20 små)

1.2 kg lammekjøttdeig
1 egg
5 cm kanelstang
5 svarte kardemommebelger
1 ss spisskummen
1 ts malt nellik
1 ss svart pepper
2 ss salt

Du kan blande burgerdeigen forsiktig i en kjøkkenmaskin, eller du kan gjøre det med hendene i en stor bolle. Knus krydder i en morter. Av kardemommebelgene er det kun frøene inni belgen som brukes. Ha krydder, salt og egg i kjøttdeigen, og jobb forsiktig med den til krydder er fordelt, og deigen har en jevn konsistens. La den stå kaldt i minst 30 min, gjerne mer.

Stek burgerne 2-3 min på hver side på middels varme. Ha burgerne over i en ildfastform, og stek videre i ovn på 200 grader i 15 min før servering.

Burger/pitabrød (ca 20 små)
800 g hvetemel
1 pk (tørr)gjær
1 ss olje
1 ss salt
5 dl vann

Jeg er ingen stor baker, derfor er jeg veldig glad for at den klassiske pizzadeigen også kan brukes til pitabrød, foccacia, brytebrød etc. For å unngå den frustrerende tidligfasen av deigblandingen, når alt er et klissete kaos, og kaoset minst av alt ligner en deig, bruker jeg kjøkkenmaskin. Min gamle 600 watt'er jamrer og klager seg når den får en så stor porsjon å jobbe med, men den leverer fortsatt. Jeg begynner å blande det tørre, deretter fyller jeg på litt vann og olje, før jeg etterfyller med vann til det begynner å henge igjen deig på innsiden av bollen. Deretter tar jeg deigen ut på kjøkkenbenken, og knar så lenge jeg orker. - Av og på i 15-20 minutter gir erfaringsmessig et godt resultat. Når jeg bruker tørrgjær, bruker jeg også godt varmt vann. Jeg har enda ikke klart å ta knekken på tørrgjær, og begynner å lure på om det egentlig går an med vann fra springen?

Dekk til deigen og la den heve en liten time, eller så lenge det passer med dine middagsplaner. Når deigen har hevet en stund, trill ut små boller med en diameter på ca 5-7 cm. sett bollene på bakepapir på et stekebrett. dekk til, og la etterheve ca 20 min. Etter heving, trykk bollene forsiktig flate, og stek i ovenen på 220 grader i 12-13 minutt. Sett brødene til side, og skjær dem opp rett før servering.

Superrask yogurtdressing (krydder kan byttes/droppes/tilføres)
1/3 beger matyogurt
4 nellikspiker
1 fuglenebbchili eller annen tørket/fersk chili
1 svart kardemommebelg (bare frøene inni belgen)
1 ts korianderfrø
1/2 ts salt
mynte (fersk eller på glass)

Det er en fordel å begynne med dressingen som bare blir bedre av å stå litt. Knus krydder, ha i yogurten sammen med mynte, og smak til med salt. that's it. Jeg har alltid et glass Colman's Mint Sauce i kjøleskapet. Ingen fullgod erstatning for fersk, men like fullt en erstatning.


Barbequesaus
2 ss tomatpuré
1/2 dl nøytral olje
6-7 cherrytomater
2 ss soyasaus
3-4 chipotlechili (pass opp, sterkhet varierer)
salt

Finhakk cherrytomatene, og bland alt til du får en dippsausaktig konsistens. Smak til med salt og evt mer chipotlechili. Sett kaldt til det er klart til servering.

Aïoli
1 eggeplomme
1/3 sitron
4-5 fedd hvitløk
1 dl nøytral olje
2 ts dijonsennep
salt
pepper

Dette er en variant med eggeplomme og sennep, litt mildere og fyldigere enn orginal aïoli , som kun består av aïl (hvitløk) og oli (olje). Eggeplommen og oljen må være romtemperert. Hvis du som meg aldri husker å ta egg ut av kjøleskapet i god tid før bruk, er det bare å skille plomme fra hvite, og la plommen stå i bollen på kjøkkenbenken 10-15 min. Press hvitløk, evt bruk en morter. Hvitløkspresse er noe jeg sjelden bruker, men akkurat til aïoli er det en fordel å få lurt ut alle saftene i hvitløken.

Bland sitronsaft, sennep og eggeplomme med en gaffel. Pisk hardt med gaffelen mens du heller i litt og litt olje. På engelsk er vel ordet for å piske egg beat, og det er egentlig ganske betegnende. Vær varsom med oljen i starten, men etterhvert kan du tillate deg å være mer vågal. Når aïolien har riktig konsistens gjenstår det bare å smake til med salt og pepper.

Å lage sin egen aïoli er lett som ingenting, og det tar 2 min. Det gjør seg også med friske urter i, tilpasset hva aïolien skal brukes til.


Øl og burger er et godt utgangspunkt for en bra lørdag. Prøv gjerne noe annet en pilsner. Våre siste juleølrester passet perfekt, men en fyldig, og lett søtlig ale vil også gjøre susen.

4 kommentarer:

 1. Blir burger idag! Anbefaler deg å få en egen egg-hylle på kjøkkenet, da glemmer du aldri å ta ut eggene til aioli :)

  SvarSlett
 2. Denna her såg heilt konge ut..tro eg ska prøva den :-) Blir det kamera på deg?

  Trond V

  SvarSlett
 3. stemmer torbjørn, det er umulig å glemme egg hos dere!

  det blir kamera viggo, og det blir powershot, men må få inn noen kroner først.

  SvarSlett
 4. Torbjørn slo for øvrig til med solid hamburgermiddag til Eirik og meg i går! Laget aioli, hamburgerbrød, tomatsalsa og burgerne fra scratch, så jeg var mektig imponert. Jeg takker deg herved for god innflytelse, selv om måltidet riktignok var planlagt på forhånd ;)

  SvarSlett