torsdag 4. februar 2010

Min beste tomatsaus?

Når det kostet en fem'er for en pakke perletomater, klarte jeg ikke å besinne meg. Det gjorde heller ikke samboeren min, så i to ukoordinerte, men ganske så samstemte aksjoner, endte vi med 12-15 pakker. Hva gjør en med så mye småtomater? Confitering er svaret, direkte inspirert av Pepperkverna som jeg har nevnt ved flere anledninger.

Confiterte tomater må jo være et fantastisk utgangspunkt for tomatsaus? Det var denne påstanden jeg ville sjekke ut, og det funket!

Oppskrift
cherrytomater (av et eller annet slag)
sjalottløk
hvitløk
provencekrydder / friske middelhavsurter
sukker
salt
pepper
tomatpuré
god olivenolje

Sånn kan det gjøres
Sleng tomatene i ei langpanne. Hvis de er små som klinkekuler holder det å stikke hull på dem, ellers del tomatene i to. Fordel grovhakket hvitløk og sjalottløk utover, og ha over litt olivenolje, krydderurter, og noen dryss sukker, salt og nykvernet pepper. Sleng det i ovnen et par timer på ca 100 grader.

Ha tomatene over i en kasserolle, og kok videre et par timer. Mot slutten, ha i litt tomatpuré for fyldigere konsistens, og gjerne mer olivenolje av god kvalitet. Smak til med salt og sukker.


Jeg klarer ikke helt å bestemme meg for hvilke bærassosiasjoner jeg får av denne sausen!? Solbær eller bjørnebær, noe i den duren. En helt annerledes tomatsaus, veldig konsentrert smak, rett og slett veldig god!

2 kommentarer:

 1. Overdose tomater er ikke det verste man kan ha... du kan jo teste å lage ketchup!

  http://halvtomtglass.blogspot.com/2009/09/come-on-ketchup.html

  Lykke til
  LizM

  SvarSlett
 2. ketchup skal testes. fin blogg du har forresten. og sommelier.. da vet jeg hvor vinspørsmål kan rettes, eller!?

  SvarSlett