fredag 26. februar 2010

Ukens husmor - beinløse fugler av fisk

Jada, det var tittelen på denne retten som stjal min oppmerksomhet.

Oppskrift er hentet fra Haugesund Husmorskoles kokebok. I følge bokens forord er alle oppskrifter, så lenge ikke annet oppgis, beregnet til 3-4 unge jenter, ettersom boken ble brukt i undervisningen ved husmorskolen.


1/2 kg reinsk. fisk, 1 1/2 ts salt, 1 ss potetmel, 3 ss margarin, ca 2 dl melk, 1/4 ts pepper, 1/4 ts ingefær, 1/8 ts muskattblomme, margarin til steiking.

Lag brun saus som til rulader. Lag deigen som til rulader. Stell og kok fuglene som beinløse fugler av kjøtt. Koketid ca 15 min.

Jeg skal være langt mer lojal mot oppskriftene her enn jeg vanligvis er. Noen små endringer vil det likevel bli. F.eks. droppet jeg brun saus, og etterstekte heller disse fuglene i ovnen, servert med en enkel potetstappe. Krysshenvisningene er også ganske forvirrende, og jeg endte med å lage en blanding av fugler og rulader, ved å inkludere gulerøtter og purre i fuglene (som hører fiskerulader til må vite, ikke beinløse fugler av fisk!).

Oppskriften sier at deigen til fuglene lages som til rulader, og under rulader står det at deigen lages som medisterkaker. Etter en del frem og tilbake fant jeg frem til fremgangsmåten, og kort oppsummert går det i dette; Det skal lages en deig av fisk, potetmel, salt, krydder og melk. Torsk eller hyse er best står det en annen plass. Jeg brukte en blanding av lettmelk og fløte, og droppet derfor margarinen. Deretter trykkes deigen ut i firkanter på et vætet fat. Legg gulerøtter og purre i midten, og brett sammen til små pølser ved å glatte over skjøter. Bruk vann på fingrene så går det faktisk helt fint.

Lurer du på om deigen er passe fast? Husmorskolen har løsningen;

Prøv om deigen er passe spedd ved å slippe en liten bolle i et glass kaldt vann. Hvis bollen synker til bunns og så flyter opp om et øyeblikk er den passelig.

Stek fuglene i godt med smør (ok, oppskriften sier margarin). Etterstek i ovnen på ca 180 grader i 15 min, eller la fuglene småkoke i saus like lenge.

Det ble godt, med en konsistens og smak som hjemmelagede fiskekaker, men med en form som beinløse fugler(?). Ok, jeg må innrømme at jeg ikke helt skjønner denne fuglegreia. De kan kanskje ligne på beinløse og hodeløse
småfugler, men det er liksom ikke det første jeg tenker på. Kanskje jeg ikke har fått riktig fasong på dem (boka inneholder tross alt ingen bilder).

Dersom noen faktisk kjenner bakgrunnen for navnet beinløse fugler, så legg gjerne igjen en kommentar!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar