torsdag 18. februar 2010

Kjøttboller i tomatsaus

Italienske? Spanske? Nordafrikanske? Nja, mer en tilfeldig crossover, men langt fra de svenske! Skikkelig karbonadedeig, av den typen som faktisk smaker av storfekjøtt, er å foretrekke. Mindre fett, og mer smak er vinn/vinn i disse dager. I oslo er det til og med mulig å få kjøpt karbonadedeig hos slakteren til en anstendig kilopris (Makwan på Sofienberg), så da er valget enkelt.

Tomatsaus har jeg noen porsjoner av i fryseren etter at jeg gikk berserk med confitering for et par uker siden. En helt basic tomatsaus basert på hermetiserte tomater, løk, og hvitløk funker likevel helt fint til denne retten. Hovedingrediensen i tomatsaus er, tro det eller ei, tomat, og for å få tomatsausen god må en rett og slett ha gode tomater. Legg derfor en 10'er ekstra i tomatboksen hvis det er det som skal til.


Oppskrift, ca 30 kjøttboller
0,5 kg karbonadedeig
1 rød chili / chipotle (finhakket)
3 cm kanel mortret ihjel (evt 3 ts malt kanel)
1 ss provencekrydder
1 egg
1 ss basilikumolje
1-2 ts salt (kjøttdeigen jeg kjøper hos slakteren er usaltet)
2 ts pepper
parmesan til å rive over
1 neve hakket, frisk basilikum

Sånn kan det gjøres
Bland og vend alle ingrediensene til kjøttbolledeigen sammen til det blir en klissete men sammenhengende deig. La blandingen stå 20-30 min. - Jeg må innrømme at jeg ikke vet helt hva som skjer i denne prosessen, men jeg har liksom alltid blitt fortalt at deigen har godt av å sette seg litt, så da gjør jeg det! Ha vann på fingrene, og trill ut kjøttboller som du setter på et fat e.l. Størrelsen tilpasser du etter hva du liker, men ca på størrelse med en 5'er er passe.

Stek kjøttbollene brune i godt varmet olje, ca 10 i slengen. De er litt sårbare akkurat de første sekundene på hver side. Derfor pleier jeg å vende dem rundt ved å riste forsiktig på panna. Etter 3-4 minutter har de fått en fin stekeskorpe på alle sider, og da har du dem i tomatsausen som putrer forsiktig i en stor kasserolle mens du steker neste parti kjøttboller.

Kjøttboller på størrelse med en 5'er vil med denne fremgangsmåten være ferdig varmebehandlet etter 5-10 minutter med småputring i sausen. Bland inn hakket, frisk basilikum mot slutten, server med pasta, og ha nyrevet parmesan over det hele.

1 kommentar: