mandag 2. mai 2011

Saltbakt sjøørret

En fisketur sammen med en kompis ga et par små sjøørreter, begge under minstemålet på 35 cm. Den ene svømmer fortsatt videre et sted i Oslofjorden, som seg hør og bør, mens den andre hadde glefset til sluken med en sjelden besluttsomhet, og livet sto ikke til å redde...Sjøørret er den absolutt beste rødfiskråvaren vi har i Norge, langt bedre enn oppdrettslaks, også bedre enn Salma. Her i øst er det heldigvis en ganske rik bestand (selv om Oslo kommune prøvde så godt de kunne å gjøre noe med det, ved å utslette alt liv i Akerselva med klor). I vest er det enkelte steder langt verre. Sjøørret er ekstremt sårbar for lakselusangrep, og tettheten av oppdrettsanlegg i fjordene med enorme luskonsentrasjoner er antakeligvis den viktigste årsaken til at sjøørretbestandene mange steder er nær utryddet.

Om du ikke får tak i sjøørret kan ishavsrøye, skikkelig fjellørret og de beste markaørretene være gode erstatninger. Ferskvannsørret som har funnet ut at marflo og andre krepsdyr er bedre kost enn fluer og andre myrskapninger kan være røde og fine i kjøttet og representere super kvalitet.

Oppskrift, saltbakt ørret med rømmedressing og flatbrød
1 ørret
1 neve dill
1/2 sitron
1/2 liter grovt salt
hyssing

Rømmedressing
1 beger seterrømme
2 dl frosne selskapserter
1 ts sennep

Sånn kan det gjøres
Rømmedressingen er verdens enkleste. Gi ertene noen minutter i kokende vann, og la de få renne av seg. Bland med rømme og sennep. Ikke noe salt, ikke noe pepper, den friske rømmesmaken er som skapt for ørret.

Fileter ørreten, men behold skinnet på. Legg en filet med skinnsiden ned. Grovhakk dill, skjær sitron i skiver, og legg dill og sitron på fileten. Legg filetene mot hverandre slik at skinnsidene vender ut, og bind sammen med hyssing. Bruk en egnet form, f.eks. en brødform, og dekk bunnen godt med grovt salt. Legg fiskepakken i formen, og ha over grovt salt så det dekker. Ha over noen få dråper vann, dette får saltet til å binde seg og danne et slags lokk. Bak i ovnen på 180 grader i 20-30 min, avhengig av størrelse på fiskepakken. Resultatet blir fast, overraskende saftig og absolutt ikke for salt ørret, helt nydelig. Saltbaking er virkelig måten å bake fiske på!

Server lun med godt flatbrød og rømmedressing. Funker som forrett eller en deilig liten amuse-bouche, eventuelt som hovedrett, med klassisk agurksalat, rømmedressing og kokte poteter.

5 kommentarer:

 1. Mmmm, herlig! Ellers kan jeg tilføye at saltbakt daurade fra Middelhavet heller ikke var dumt.....Påskens Provencetur var mat for sjel og kropp. En nydelig lunsj i solen i 2. etg på en av havnerestaurantene i Carry var et lite streif av lykke.....Filet de Rascasse med en liten feuillete av moules med tapenade...... Der skulle du ha vøri, veit du......
  Hege

  SvarSlett
 2. Det der så snadder ut! Takk for fin fisketur.

  SvarSlett
 3. Oh yes, der skulle jeg ha absolutt ha vøri Hege! Aldri smakt rascasse. Da jeg bodde i Sausset hendte det vi fikk noen små rascasser på våre gummibåtfisketurer, men de havnet alltid i fiskesuppen til Gisèle (antakeligvis verdens beste fiskesuppe). Det gjaldt å ha et håndkle i nærheten, for de giftige piggene bør man visst nok holde seg unna, og piggete fisk er uansett ikke helt ideelt i 100 francs gummibåter:)

  Jarle, det ble sinnsykt bra, saltbaking bør du prøve du som faktisk får litt voksen fisk av og til!

  SvarSlett
 4. Har prøvd saltbaking av ishavsrøye med stor suksess tidligere, men det bør nok helt klart prøves på sjøørret også.

  ..eller kanskje saltbakt havabbor hvis jeg noen gang skulle fange en sånn :)

  SvarSlett
 5. Det så veldig deilig ut.. Kjempefin side du har.. Mye bra her

  SvarSlett