torsdag 5. mai 2011

Bacalao - Helgetorsken!

Jeg elsker bacalao. Joda, jeg vet at bacalao / baccalà / bacalhau rett og slett betyr torsk, og selv om jeg forsåvidt elsker torsk, mener jeg her bacalao som i den retten alle forbinder med bacalao, nemlig klippfisk basert på tomater!


Det er et eller annet som skjer når den salte, kraftige klippfisken møter tomater, oliven og poteter som funker helt absurd bra. Skulle nesten trodd at Røst var dekket av olivenlunder og tomatplantasjer, ved siden av forblåste svaberg og stativer med tørket torsk.

Om du legger klippfisken i vann i dag, og skifter vann ofte, vil den antakeligvis være klar til lørdagsmiddagen!

Oppskrift på bacalao til 4
400 g skinn- og beinfri klippfisk
1 pk gule cherry tomater
1 pk røde cherry tomater
7-8 soltørkede tomater
1 boks hakkede hermetiske tomater
2 fedd hvitløk
1 ss oregano
1/2 dl olivenolje
1 løk
1 dl oliven (gjerne kalamata)
500 g mandelpoteter

Sånn kan det gjøres
Vann ut klippfisken i tråd med anbefalingene på pakken (1-3 dager). Finhakk hvitløk, og fres i rikelig med olivenolje. Ha i oregano og hakkede hermetiske tomater, og la det surre noen minutter. Del fisken i små stykker, cherrytomater i to, soltørkede tomater i skiver og løk i ringer. Behold skinnet på potetene, men del dem i to om de ikke er bittesmå. Finn frem ei ildfast form. Ha poteter, løk, cherrytomater, soltørkede tomater, fisk og oliven lagvis i formen, og hell over tomatsausen. Stek i ovnen under lokk eller folie på 180 grader i ca 2 timer.


Deilig! Server med en fin vinho verde fra Portugal eller en albarino fra Spania, og det blir enda bedre!

2 kommentarer:

  1. Synes det er digg med litt chilli i også, da sparker den litt ekstra i fra seg.

    SvarSlett