fredag 29. april 2011

Ukens vin - La Cabotte Cotes du Rhône Colline

Selv om våren endelig er kommet til Sør-Norge, er det fortsatt rødvin som frister når kvelden senker seg. Ukens vin er en franskmann, fra Rhône, og til 140 kroner er dette et virkelig røverkjøp. Den er også tilgjengelig i et stort antall polutsalg.

2009 er en stor årgang for flere vindistrikter i Frankrike. I Bordeaux har man helt glemt finanskrisens ubehageligheter, og 2009 er i ferd med å hauses opp enda mer enn den til nå mest opphausede årgangen i nyere historie, 2005. Har du 50.000 til overs og gode kontakter kan du alltids gå for en kasse Bordeaux 1er grand cru classé, men tilhører du oss vanlige dødlige kan trøsten være at 2009 også har vært raus mot det nordlige og sørlige Rhône. Og som vanlig innebærer gode årganger særlig et interessant løft for de mange gode produsentene som lager vin i mellomskiktet, de som lager kvalitet uten å nyte superstjernestatus. Disse vinene blir ekstra gode i gode år, uten at prisen svinger opp som en løpsk aksje med massive kjøpsanbefalinger av den grunn.

La Cabotte Cotes du Rhône Colline 2009 (kr 139,90)
La Cabotte CdR er laget på druer fra parseller som ligger i grenselandet Nord/Sør-Rhône, hvor store deler av druematerialet kommer fra Massif d'Uchaux, et skogs- og åslandskap som regnes ekstra godt egnet for vinproduksjon. Vinen består av 65 % grenache, 25 % syrah, 5 % cinsault og 5 % carignan, med andre ord en blanding av klassiske rhônedruer. Produsenten følger biodynamiske prinsipper, og vinen er ufiltrert.


Smaksnotat
Dyp rød farge. Klassiske toner av solbær, bjørnebær og krydder på lukt. En slurk lokker frem mer rødebæraromaer, som bringebær eller jordbær, i spann med krydder, som rosmarin og pepper, og lakris. Fin syre og friskhet, fløyelsmyk munnfølelse, deilig og ganske lang. Selv om vinen er grenachedominert, er innslaget av syrah merkbart. Jeg ville antakeligvis tenkt Crozes Hermitage (100 % syrah) om jeg skulle tatt ut vinen i en blindsmaking.

En ærlig og sjarmerende vin, kanskje en ny favoritt til under 150 kroner. Anbefales!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar