fredag 1. april 2011

Salma - en triologi

Laks på tre forskjellige måter, forskjellige smaker som utfyller hverandre bra. Et stort stykke salma backloin innbyr nemlig til variasjon. Sashimi, dampet og varmrøykt; Den rå, den klassiske, den kraftige. Med frisk rødløk- og epleconfit, hjemmesyltede rødbeter og en lun potetsalat har du en fin fin helgemiddag. Om ikke akkurat på null komma niks, så i alle fall uten de helt store vanskelighetene.


Jeg har en aburøyk som jeg kjøpte for et par hundrelapper i fjor. Alt for stor til å ta med på langturer med mye bæring, men fin å ha på terrassen (grillforbud kan vel ikke innbefatte røykeovn eller?). Varmrøyking trenger derimot ingen spesialredskaper, og f.eks. en kulegrill funker helt fint; Når varmen i grillen ebber ut skalker du igjen alle luker og har på litt røykespon og en einerkvist om du har. Sleng fisken på risten, ha på lokket og vent 10-15 min, og du har hjemmerøykt laks. Mange andre improvisoriske løsninger vil kunne lede til samme resultat.

Her er en oppskrift på lun potetsalat som er veldig god til fisk.

Salma i tre varianter og rødløk- og epleconfit

Rå laks
150 g salma
1 ss pinjekjerner
1 ss fennikelfrø
1/2 lime
1 ss (sopp)soya

Skjær laksen i sashimitynne skiver. Rist pinjekjerner og fennikelfrø i en tørr stekepanne og knus i en morter. Bland lime og soyasaus. Dypp lakseskivene i soyablandingen, vend i pinjekjerner og fennikelfrø, og server!

Dampkokt salma
150 g salma
salt
pepper

Gni laksen godt inn med salt og pepper, og la den gjerne stå en stund. Dampkok på rist, evt bak i folie, 5-8 min, ferdig!

Laksemousse av varmrøykt salma
150 g salma
2 egg
2-3 ss rørosrømme
1 neve timian
1 vårløk
evt en dæsj sitron eller lime
salt
pepper

Gni laksen godt inn med salt og pepper minst en time før røyking. Saltet gjør at røyken setter seg i fisken. På aburøyken er fisken ferdig på et lite kvarter. Hardkok eggene. Bruk en kjøkkenmaskin og kjør laks og egg til moussekonsistens. Finhakk vårløk og timian, og bland dette og laksen med rømmen. Smak til om det er behov for litt mer salt og pepper, og kanskje en dæsj sitron? Server på toast!

Rødløk- og epleconfit
2 rødløk
2 eple
2 ss demerarasukker
1 ss smør

Skjær løk i ringer, og eple i båter (skrelt). Smelt sukker og smør, og ha i eple og rødløk. La det surre i ca 15 min til løk og eple har fått en fin, mør konsistens og en frisk, søtlig smak.

2 kommentarer:

  1. Salma ass.
    Jævlig smooth produkt, og fine oppskrifter du har kokt ihop her, dritsnasne bilder også.

    SvarSlett
  2. Takk Espen, ros fra en dreven og meget talentfull matfotograf varmer et matbloggerhjerte!

    SvarSlett