torsdag 20. januar 2011

Saltbakt fisk

Jeg stakk innom Fiskeriet på Youngstorget etter jobb forleden. Planen var saltbakt uer, men de hadde ikke fått inn den styggeste av alle fisker akkurat den dagen. Derimot, fortalte den hyggelige damen, hadde de fått inn et par hvittinger som hun anbefalte på det sterkeste til saltbaking. Ingen fisker egentlig etter hvitting fikk jeg vite, men det hender visst at fiskere får den inn som bifangst.

Hvittingpakke klar til å dekkes med salt

Hvitting er en fisk i torskefamilien, og alle som har pilket etter torsk i fjordene på Vestlandet (og sikkert mange andre steder) har garantert streifet snuten til en hvitting eller to. Utseendemessig ser den ut som en blek torsk, og jeg må innrømme at den liksom aldri har vært sett på som førstepremien i min krets. Jeg var derfor en smule overrasket da jeg dro kortet og betalte 300 kr for 1,5 kg hvitting med hode og det hele, det der med bifangst tatt i betraktning. Men dæven så godt det ble! Jeg skal aldri mer tenke krabbeteinemat om jeg får en hvitting på kroken.

Hvittingfilet

Saltbaking... Aldri prøvd det før, kommer garantert til å prøve det igjen! Du kan saltbake en hel fisk (selvfølgelig renset for innmat) eller filet. Jeg valgte det siste ettersom det bare var Marianne og meg til middag. Jeg fileterte den selv, frøs ned halvparten og kokte kraft på hode og bein. Husk å fjerne gjeller! Uansett kan det være greit å få fiskehandleren til å skrape av litt skjell for deg, for skinnet må du beholde på. Den hyggelige dama gjorde dette uoppfordret.

Oppskrift til to
400 g hvittingfilet (eller annen hvit fisk)
300 g mandelpoteter
ca 1 kg grovt havsalt

Gremolata
1 neve persille
saften av 1/2 sitron
1-2 fedd hvitløk
1 ss olivenolje
salt
pepper

Fiskesaus
2 dl fiskekraft
1 ss smør
1 ts hvetemel
1 bitteliten klype safran
1 sjalottløk
0,5 dl hvitvin (evt sitronsaft/hvitvinseddik e.l.)
0,5 dl fløte
1 neve frosne grønne erter

Rødkål
100 g rødkål
1 dl hvitvin (evt hvitvinseddik)
1 ss fennikelfrø
salt
pepper

Sånn kan det gjøres
Kombinasjonen persille, hvitløk og sitron, gjerne kaldt gremolata, er en av de mest grunnleggende og fantastiske kombinasjonene til fisk og skalldyr. Finhakk persille og hvitløk, og bland sammen med sitronsaft, olivenolje og litt salt- og pepper.

Legg en fiskefilet med skinnsiden ned, smør gremolata på fiskekjøttet og legg på en matchende fiskefilet med skinnet opp. Bruk litt hyssing til å binde filetene sammen. Dekk en passende ildfastform med grovt havsalt. Legg fiskepakken oppå saltet, og dekk fullstendig med grovt havsalt. Drypp over litt vann, ca 1 dl. Vannet limer saltet sammen til et lokk. Jeg hadde noen persillekvaster til overs som jeg stappet rundt om kring, men det er ikke nødvendig. Bak i ovnen på 180 grader i 30 min.


Fiskepakkene fullstendig dekket av grovt salt

Skjær poteter i strimler eller båter, og stek i olje til de er ferdige, ca 10-15 min. Ha på litt salt og pepper.

Du kan selvfølgelig bruke annet tilbehør enn rødkål til, men det var det jeg hadde i kjøleskapet. Skjær rødkål i tynne skiver, og sleng kål i en kasserolle med hvitvin, fennikelfrø og litt salt- og pepper. La det småkoke under lokk 10-15 min.

Sausen er klassisk, enkel og veldig god. Finhakk sjalottløk. Smelt smør, ha i sjalottløk, safran og mel. Spe gradvis med kraft, hvitvin og fløte, og la sausen småkoke noen minutter. Ha i frosne erter et par minutter før servering.

Når fisken er ferdig skraper du rett og slett av saltet som da har lagt seg som et mer eller mindre sammenhengende flak over filetene. Fisken ble seriøst god, og saltbaking vil bli gjentatt om kort tid!

Fiskemiddag

4 kommentarer:

 1. Se der ja! Saltbakt hvitting så ikke dumt ut.

  Tror forresten grunnen til at ingen fisker etter den er at den har meget begrenset holdbarhet.

  SvarSlett
 2. Fiskeriet er fantastisk. Jada, det hender at jeg nærmer meg et hjerteinfarkt når jeg skal dra visakortet. Men for en kvalitet! Og for en service! Det er det virkelig verdt å betale noen kroner ekstra for altså.

  Og oppskriften din ser upåklagelig ut. Jeg har heller aldri forsøkt å saltbake, men det tror jeg det blir en endring på i den nærmeste fremtid, etter å ha blitt utsatt for denne fristelsen.

  SvarSlett
 3. Takk for en fantastisk oppskrift. Er ingen mesterkokk selv, men har alltid hatt lyst til å prøve saltbaking av fisk. Kan melde at denne oppskriften ble fin selv om hvitting ble byttet ut med rimelig torskefilet (med skinn) , persille med koriander (fordi jeg hadde rester i kjøleskapet og butikken ikke hadde persille), egenkokt kraft med fiskefond på glass, og hvitvin med hvitvinseddik. (Tok kanskje litt mye av sistnevnte, men kompenserte med litt mer fløte.) Selv valgte jeg fersk asparges som tilbehør. Det synes både kona og jeg var et vellykket valg.

  Jeg fant forresten oppskriften via google på min mobil mens jeg tok bussen hjem fra jobb. Ble overlykkelig når jeg fant en ordentlig fiskeoppskrift jeg kunne lage med ingredienser fra min lokale Rema 1000.

  Igjen takk :-)

  SvarSlett
 4. Herlig anonym, sånne kommentarer liker jeg! Er det ikke deilig å oppdage at en kan lage skikkelig god mat på nye måter uten at det krever bachelor i planlegging og timevis med matshopping (selv om det siste er gøy når en har tid)!?

  Og helt enig med asparges, mye bedre egnet enn rødkål, men da jeg lagde denne var det rødkål jeg hadde i hus, og det har jo en egenverdi å bruke opp rester:)

  SvarSlett