tirsdag 18. januar 2011

Bønnesuppe

Bønner, spinat, tomat, paprika, aubergine... Jeg vet, det høres virkelig ikke bra ut. Det høres ut som noe overdrevet detox Grethe Rhode opplegg, men jeg lover, det ble ganske så godt. Fetaost, stekt chorizo og en stor dose god olivenolje reddet retten fra sunnhetsfantatismehelvete!

Her passer det best med tørkede bønner som bløtlegges og kokes, fordi nettopp kokevannet er et så godt utgangspunkt for en god suppe. Særlig når man bruker bønnekraften til å spe ut most aubergine- og paprikapuré, laget slik. Men bønner på boks kan selvfølgelig også brukes. Det handler om å bruke det man har!


Oppskrift nok til 2
200 g bønner (cannellini/hvite/røde mv)
5 dl bønnekraft (evt grønnsakskraft)
100 g rødkål
100 g sopp
8-10 cherrytomater
50 g fetaost (evt chevre e.l.)
100 g chorizo
1-3 ss god olivenolje
salt
pepper

Spinatblanding
1 pk spinat
saften av 1/2 sitron
1 fedd hvitløk
1 neve persille
olivenolje

Aubergine- og paprikapuré

Sånn kan det gjøres
Når jeg først koker bønner, så koker jeg mye. Bløtlegg i rikelig med vann i 24 timer. Skyll av og fyll på nytt, friskt vann. Kok i lettsaltet vann i ca 1 time, og ha gjerne i litt løk, hvitløk slitne rotgrønnsaker og rester av krydderurter i kokevannet. Kraften blir suppe, og bønnene fryses ned i porsjoner til bruk i gryteretter og salater.

Aubergine- og paprikapuré er en meget anvendelig saus. Fin som basis for suppe, fin til hjemmelaget ravioli og ganske digg som en mild dipp til det mest romerske av alt, brød og vin. Her tar du en god sleiv med puré, og så sper du rett og slett med bønnekraft. Skjær rødkål i tynne strimler og ha i ca 5 min før servering.

Et triks for å få pregløse drivhustomater litt freshere er å confitere dem. Her er en hurtigvariant; Del cherrytomater i to, og sleng dem i en ildfast form sammen med fetaost i biter, skivet sopp, en dæsj olje og salt- og pepper.

Vask spinaten, la den få et par minutter i kokende saltet vann, avkjøl i kaldt vann og la den renne av seg. Bruk nevene og klem så mye vann ut av spinaten du gidder. Hakk spinat, og bland med finhakket hvitløk, persille og sitronsaft.

Skjær chorizo i biter, stek og ha bitene på tørkepapir slik at noe av fettet absorberes.

Server suppe med en dæsj spinatblanding, hurtigconfiterte tomater med fetaost og sopp, biter av chorizo og rikelig med din beste olivenolje. Og kanskje noen hjemmelagede rundstykker!

5 kommentarer:

 1. Deilig at du tar et oppgjør med detoxhysteri, som denne oppskriften f eks: http://fotballfrue.no/?p=3579

  Høres det godt ut?

  SvarSlett
 2. Hei, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt innlegget ditt som en av dagens anbefalinger på Lesernes VG.

  SvarSlett
 3. Mmm, flott januarmat. Vi hadde en forenklet utgave sent en kveld i forrige uke. Aldeles utmetket nattspise, får opp varmen! OG gratulerer med "jubileum"! Hege

  SvarSlett
 4. Torbjørn; Jeg er for alt som er godt, naturlig og sunt, mot hysteri og fanatisme, og ikke akkurat en fast leser av den bloggen du refererer til:)

  Magne; Morsomt!

  Jeg er helt enig Hege, dette er en skikkelig vintersuppe, varm og god i småkjipe januar!

  SvarSlett