fredag 8. april 2011

Torsdag; Wok

Med mat fra Matfryd har vi forflyttet oss til Asia, og det er tid for wok. Det er ikke så veldig mange årene siden at alle drev å wok'et hele tiden. Jeg har også en wok, kjøpt for ca 10 år siden, sist brukt i Bergen for en 4-5 år siden. På esken var det bilde av en blid kineser, som i en snakkeboble siterte et visstnok velkjent kinesisk ordtak: "Jo skitnere woken jo bedre er kokken". - Vi får tro at "wok" og "kokk" rimer på kantonesisk også. Uansett, problemet med wokpanne, synes jeg, er at bare en brøkdel av pannen er i kontakt med varmen. Jeg tenker at wokpannen funker bedre på gasskomfyr, evt over åpne flammer. På min elektriske komfyr går jeg derimot alltid for en god stekepanne eller jerngryte.

Men dette var en avsporing... Her er en asiatisk inspirert rett med wokede, eller om du vil, sauterte, grønnsaker. Med pasta (?). Sorry altså, men jeg byttet pasta med ris, det er noe med pasta og thai østerssaus som skurrer.


Fargerik wok med svin
600 g strimlet svin, 1 pk pasta penne, 1/2 ts salt, 1/4 ts pepper, 1 rødløk, 3 gulerøtter, 1 brokkoli, ca 1/4 hodekål, 1 pk frisk babymais, 1 rød chili, 1 grønn paprika, 1 rød paprika, østerssaus

Kok pasta etter anvisning på pakken. Skjær løk i tynne båter, gulerøtter i tynne skiver og chili i tynne ringer. Del brokkoli i små buketter. Finsnitt hodekål. Del minimais i to. Skjær paprikaen i passe store biter. Ha olje i en wok og la den bli varm. Ha i kjøttet og bruk to stekeredskaper for å røre kjøttet raskt rundt i pannen til det er jevnt stekt. Tilsett salt og pepper. Ta opp kjøttet og hold det varmt. Stek grønnsakene i pannen rangert etter hvor lang steketid de trenger for å bli møre (blir pannen full så stek i 2 omganger). Ha så kjøttet tilbake i pannen å la alt bli varmt. Server med kokt pasta. Tips: Vil du ha mer asiatisk smak på maten kan du tilsette litt soyasaus og/eller østerssaus.

I tillegg til å bytte ut pasta med ris hadde jeg selvfølgelig i hvitløk, og godt med thai østerssaus (som fulgte med pakken fra Matfryd). Rene smaker, sunt og godt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar