lørdag 13. februar 2010

Chili con carne med refried beans

Så het at du må legge inn små pauser underveis for å få igjen pusten, og så het at du vegrer deg for neste munnfull, men så godt at du ikke kan la være å spise litt til. Sånn kan du lage din chili con carne. Eller du kan ha i litt mindre krutt, og satse på en versjon litt mer tiltalende for nord-europeiske ganer. Denne oppskriften er en mellomting.

Jeg er "hjemme" hos mor denne helga, og igår lagde vi chili. Mamma, som i sine yngre globetrotterdager var flere ganger i mexico, og bodde flere år på USA's vestkyst, er ikke bare veldig glad i tex-mex, men har også sterke meninger om hvordan tex-mex skal smake og se ut. Ble resultatet helt autentisk og identisk med sånn hun husker det fra 70-tallets mexico? - Nei. Ble det godt? - Ja!

Refried beans er basically en bønnestuing som ikke akkurat har utseende med seg. Men det smaker godt, og det er riktig tilbehør til tex-mex.


Oppskrift chili, nok til 8
(inspirert av viestad's smak av krydder)
1/2 kg karbonadedeig
1/2 kg oksekjøtt, f.eks. rundbiff i terninger
3 bokser hakkede tomater
3 jalapeno (syltede går fint)
2-6 chipotlechili
3-4 fedd hvitløk (gjerne bakt)
3 ss spisskummen
2 ss paprikapulver
400 g røde kidneybønner (tørkede eller fra boks)
1 øl
2 dl fløte
1 løk
salt

refried beans
1 pk tørkede bønner (pinto/svarte/brune)
2-3 sjalottløk
4-5 fedd bakt hvitløk
1 ss spisskummen
3oo g bacon i terninger
salt
pepper

Sånn kan det gjøres
Bønner bløtlegges i rikelig kaldt vann over natten. Hell av vannet, og skyll godt. Grovsorter bønnene, og kast dem som åpenbart ikke har livets rett. Bønner kokes i usaltet vann i en drøy time til de er møre. Ha i salt mot slutten. Sil bønnene, men ta vare på kraften. Noe av kraften brukes til bønnestuingen, mens resten kan brukes som base i supper og gryteretter senere.

Bakt hvitløk gir en rik og fremtredende smak, og lages sånn; Ta en hel hvitløk. Kutt av bunn og topp, sånn at den står rett opp og ner, og sånn at topp og bunn av feddene er eksponert. Sett hvitløken i en liten ildfast form. Fyll opp med vann, sånn at 1/3 av hvitløken er dekket. Hell over litt olivenolje, dryss over litt salt, og bak i ovnen på 120 grader i ca 1 time.

For å lage refried beans er det i grunnen bare å steke bacon, finhakka sjalottløk, og bakt hvitløk, og ha dette over i en stor kasserolle. Ha i kokte bønner sammen med 1-2 dl av kokevannet, og la det putre forsiktig til alt blir til en stuing. Hjelp til med potetstapperen hvis nødvendig, og smak til med salt, pepper og spisskummen.

Chilien kan gjerne koke i timesvis. Stek kjøttdeig og kjøtt i flere omganger, sånn at alt faktisk blir stekt. grovhakk løk, hvitløk, jalapeno, og chipotlechili, og stek dette noen minutter. Fyll på med tomater, øl og krydder, og kok opp. Ha i kjøtt og kjøttdeig, og la det hele småkoke et par timer. Kokte kidneybønner og fløte has i mot slutten. Smak til med salt. er det ikke sterkt nok? Noen flere chipotlechilier vil endre på det.

Server chili con carne med refried beans, og gjerne brød av et eller annet slag. Øl funker selvfølgelig til dette, men jeg vil likevel slå et slag for hvitvin, og da tenker jeg på gewurztraminer fra Alsace.

Gewurztraminer er en aromatisk drue, med et tydelig og særegent preg av parfymert, tropisk frukt, særlig lichi. Smaken etterlater ofte et lett søtlig inntrykk, selv om vinene likevel kan være relativt tørre. Trimbach's gewurztraminer til 150 kr på polet er en balansert og god introduksjon til denne druen. Og den passer veldig godt til het, krydret chili con carne.

1 kommentar: