mandag 29. november 2010

Ribbe - mer enn flintsteik med hjelm!?

Jeg er med. Jeg er fra pinnekjøttland, og ribbe har aldri vært en del av livet mitt, men nå er jeg med. Espen fra Heiamat skrev entusiastisk om ribbe tidligere i år, og etter å ha prøvd selv er jeg enig, ribbe er vel verdt litt oppmerksomhet!


Vi var en kort tur ute på vift på lørdag. Kort, fordi det var umenneskelig kaldt, men vi rakk en tur innom Birkelunden og bondens marked, og der var produsenten Brimi Gård og presenterte sine produkter, deriblant ribbe av fjellgris.


For en søndagsmiddag! Ribbe, hjemmelaga surkål, rødkål, julepølse, poteter og sjysaus. Og øl og akevitt. Og svoren ble sprø og alt det der. Jepp, jeg er med!

Oppskrift, ribbe til 4

Ribbe
ribbe av god kvalitet, ca 2 kg
salt
pepper
5 dl vann

Rødkål (garantert til flere enn 4)
1 kg rødkål
1 dl balsamikoeddik
3 ss honning
1 ss sennep
1 ss spisskummen
5-6 nellikspiker
1/2 dl appelsinjus

Surkål (garantert til flere enn 4)
1 kg kålhode
2 ss spisskummen
2 ts salt
4 ss eplesidereddik
4 ss sukker
2 dl vann

Sånn kan det gjøres
Som en uerfaren ribbemann gikk jeg for den metoden som virket enklest. Snitt svoren med en skarp kniv, ca 2 x 2 cm ruter. Ribben gnis inn med rikelig med salt og pepper i god tid før steking, gjerne dagen før. Min ribbe passet perfekt i lasagneformen vår. Den fylte jeg med 5 dl vann, og så brukte jeg lokket til en mindre ildfast form til å bygge opp under slik at ribben kunne ligge fint i formen uten å være i kontakt med vannet. Svoren opp, ikke noe fiksfakseri!


Stek ribben; Først midt i ovnen i 45 min på 230 grader tildekket av folie, deretter i ca halvannen time på 200 grader uten folie. Jeg liker Espens fotballanalogi; Først 45 min oppvarming, deretter varer selve kampen i 2 x 45. Helt til slutt (tilleggstid ved behov); Formen høyt i ovnen, 250 grader, grillfunksjon, og svoren er garantert sprø innen få minutt! Da skal det være kåret en vinner!

Mens ribben hviler i ca 20 min har du tid til å lage saus ved å jevne kraften med mel, og spe ytterligere med litt vann. Det blir en salt men knakende god saus.

Surkål og rødkåloppskriftene lages enkelt ved å skjære kålen i tynne strimler, blande respektive væsker og krydder, og la grytene putre i 1-2 timer.

Server med gode poteter, evt litt julepølse, sennep og andre ting du føler hører med!

6 kommentarer:

  1. Hei, først vil jeg bare si at det er en veldig artig blogg du har! Ufattelig mye god mat, men den, sammen med andre matblogger ødelegger litt av eksamenslesningen min! men nok om det!
    Nå nermer det seg jul og ribbe er vell det beste som finnes rundt juletider! Jeg er litt over middelsintresert i mat til å være 20 år, og jeg laget julemiddagen forrige jul, og en ribbemiddag en søndag for 3 uker siden. Jeg fant en ribbeoppskrit av Eyvind Hellstrøm (enkle og perfekte menyer) som i tillegg til fantastisk svor, gir en så saftig ribbe at det nesten ikke trengs saus(selvom man selvfølgelig har saus til). Men isteden for denne opphøyningen under ribben, legger man den 1 time med svoren ned, i litt vann. 1 time opp(180 grader) også siste halvtimen tar man den ut hvert 5 min og øser med vann/ribbesjy. Kanksje et par min på grill for å få den siste sprøheten på svoren(det var jeg nødt til ihvertfall). Dette blir sinnsykt godt, anbefales av en ribbeelsker!

    God jul, mvh Marius!

    SvarSlett
  2. Hei Werner. Jeg må innrømme en ting, jeg har aldri laget ribbe før - det har jeg alltid overlatt til andre i familien. Og selv om jeg er fra ribbeland, er det pinnekjøtt jeg egentlig foretrekker. Men dette inspirerte meg til å teste ut en ribbemiddag før jul også. Thanks!

    SvarSlett
  3. Hei Marius, det finnes absolutt verre ting enn mat en kan være litt over middels interessert i når en er 20 år! Det er med ribbe som med det meste annet, det finnes mange veier til Roma, og Hellstrøm pleier å vite hvilken vei en bør velge:)

    Kjøkkentjeneste; test ut ribbe før jul, men spar pinnekjøttet til julaften!

    SvarSlett
  4. Perfekt, jeg skal lage ribbe 11. desember, så da er det jo bare å følge oppskriften. Er dette tynnribbe eller? Frekt å lage kålene selv, blir det bedre enn de på pose eller? hehe

    SvarSlett
  5. Tynnribbe eller familieribbe... det var ribbe, fra en lykkelig familie griser som bor idyllisk til et eller annet sted i fjellheimen. Jeg er skeptisk til alt som selges som famile-et-eller-annet, så jeg ville gått for tynnribbe. Kålen gjør seg selv, veldig enkelt, veldig godt. Og ved å lage det selv så kan du lage to forskjellige smaker!

    SvarSlett
  6. Se der du.
    Minn meg på å kontakte han du kjøpe grisen av, føler jeg fortjener litt provisjon. Ellers nydelig å se at du disker opp med ribbe, det er jo så fantastisk. Jeg gleder meg sånn til jula da jeg kan spise det hver dag. Jippi.
    :-)

    SvarSlett