lørdag 6. november 2010

Spicy blåskjell og hjemmelaga baguetter

Det virket utenkelig på mandag, men plutselig ble det fredag igjen. Klart det måtte feires! Blåskjell og hjemmelaga baguetter; et billig festmåltid!


Jeg har aldri bakt baguetter før, men hvor vanskelig kunne det være? Med 90-talls klassikeren "Fuzzy" fra Grant Lee Buffalo på anlegget, og fredagsstemning i blodet, gikk bakingen lekende lett.


Resultatet ble veldig bra, om enn ikke like fantastisk som les baguettes à l'ancienne som vi kjøpte i gata bak leiligheten vår på Cours Mirabeau da vi bodde i Aix for noen år siden.


Som poteten kan blåskjell brukes til alt (kan poteten egentlig brukes til alt?). De smaker godt naturell, men de tåler også fint mye smak uten å forsvinne helt. Denne sausen er inspirert av smaker fra Sørøst Asia, og det funka meget bra!

Oppskrift -blåskjell og baguetter

Blåskjell til 2-3 (evt som forrett til 5-6)
1 kg blåskjell
2 fedd hvitløk
1 sjalottløk
1 fennikel
1 persillerot
2 ss finhakket fersk ingefær
1 rød chili
1 ts korianderfrø
1 ts spisskummen
1 klype safran (forsiktig, ikke mer!)
1 ts karriblanding
1 ts garam masala
1/2 ts chilipulver
1 liten boks kokosmelk
1 skvett fløte
1 klatt smør
1 neve frisk koriander
salt
pepper

Baguetter, 3 stk
0,5 kg hvetemel
3 dl lunkent vann
1 ss salt
1/2 pk (tørr)gjær

Sånn kan det gjøres
Baguettdeigen blandes sammen, og eltes vel og lenge til en smidig deig. Dekk til og la den heve ca 1 time. Del deretter deigen i tre, og la disse etterheve tildekket i ca 30 min. Rull ut tre baguetter, og la etterheve nye 30 min på et stekebrett dekket av et kjøkkenhåndkle. Pensle med vann, dryss over litt mel, og stek i 15-18 min på 240 grader.

Gå gjennom blåskjellene, og kast døde og skadede skjell. Det er fint å dunke litt på de, hvis de blir gretne og lukker døra betyr det at det er liv, og det er bra!

Finhakk sjalottløk, hvitløk, chili og ingefær, og skjær fennikel og persillerot i små terninger. Surr alt i smør sammen med krydrene. Ha i en skvett med vann, og la det surre i 10-12 min under lokk. I en stor kasserolle koker du opp 2 dl vann, og har i blåskjellene. La skjellene dampkoke i 3-4 min til blåskjellene åpner seg. Sil av kraften, og ha den i gryta med grønnsakene og krydderne. Bland inn kokosmelk, fløte og frisk koriander, og gi sausen et oppkok. Hell sausen over blåskjellene og server!

Vinvalget ble en australsk riesling fra Clare Valley på vestkysten, South Australia. Jeg kjøpte fire flasker av denne for et par år siden da importøren satt ned prisen fra 180 til 120 kr. Dette er tredje flaske, og den har definitivt hatt en positiv utvikling siden forrige flaske.


Olsson riesling 2005
Strågul mot gyllen på farge. Fantastisk lukt av sitron og marsipan. Fersken, mandler og jordbær på smak, nesten litt bjørnebær også. Herlig dybde, klare sekundæraromaer, denne har hatt gått av noen år på flaske. Krisp, mineralsk, klar og lang ettersmak. Minner mer om Alsace-riesling enn rhinsk riesling. Jeg skal definitivt gi australsk riesling litt oppmerksomhet framover.

4 kommentarer:

 1. Ja, og hva med poteten på laget, er det egentlig en hedersbetegnelse? Har vel aldri hørt om at poteten på laget blir satt på topp og bøtter inn mål. Og hva betegner disse "potene"? God kondis, dvs de har trent mye kardio, akkurat som poteten har mye karbo(hydrater), kanskje?

  SvarSlett
 2. Du er en mann etter min smak Werner. Lenge siden jeg har hørt på Fuzzy gitt, så han solo i Trondheim for endel år sida. Fin fyr. Matchen mellom matlaging og musikk må ikke undervurderes, viktig for den indre harmonien. :-)
  Heia Blåskjell.

  SvarSlett
 3. Fredags ettermiddag er ensbetydende med kjøkkentjeneste (i positiv forstand), vin til kokken(e) og musikk. Ofte 90-tallet, gjerne Grant Lee. Du får børste støv av gamle, skeive skiver Espen!

  SvarSlett
 4. Det der såg bare heilt fantastisk godt ut. Blåskjell e NAM! Du e flink Werner-gøy å se ka du finne på :-)Trond V

  SvarSlett