Veldig få ting er bedre enn min tante Sigrids karamellpudding. Og det er ikke mye som er bedre enn en skikkelig tokaji heller. Det måtte vært kombinasjonen av de to!
Hel kardemomme lukter så godt at jeg måtte snike oppi et par belger. I orginaloppskriften er det selvfølgelig ikke kardemomme, og puddingen skal egentlig stekes på 80 grader over natten. Men det hadde jeg ikke tid til, så jeg stekte den på 115 grader i ca 2 timer, og den ble i alle fall nesten like god, og uansett fabulastic!
Karamellpuddingen var en del av en treretter, med fois gras til forrett. Jeg vet at fois gras er perverst og uetisk, men det er ikke ofte vi har det, og så er det veldig godt da! Også fois gras'en ble selvfølgelig servert med tokaji. Et måltid som begynner og slutter med tokaji er et bra måltid!
Til hovedrett lagde vi denne viltgryta etter tips fra en kompis som selv har prøvd oppskriften. Utrolig godt! Jeg brukte elgkjøtt, og droppet rognebærgelegreiene og et par andre ting, men i bunn og grunn fulgte jeg oppskriften, og det ble veldig bra. Servert med en fin Brunello.
Oppskrift karamellpudding
Karamellpudding
2,5 dl h-melk
2,5 dl kremfløte
3 hele egg + 2 eggeplommer
3 ss sukker
1 vaniljestang
3 belger kardemomme
Karamellsaus
100 g sukker
Sånn kan det gjøres
Det som er vanskelig er å smelte sukkeret til karamellsausen uten å brenne det. Tålmodighet og middels varme er nøkkelen. Ha sukkeret til karamellsausen i den formen du skal lage karamellpuddingen i, og sett den direkte på platen. Bruk grytekluter og vend formen når det begynner å smelte. Når det er flytende nok velver du formen fra side til side til du har glassert hele innsiden med karamell. Avkjøl.
Jeg lagde karamellpuddingen i en brødform. Den ble litt lav, så neste gang vil jeg øke mengden noe, men brødform funker veldig bra.
Snitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Kok opp melk, fløte, kardemomme, vaniljestang og frø, og avkjøl. Visp egg, og bland inn fløtemelken. Husk å ta ut vaniljestang og kardemommebelger.
Stek karamellpuddingen i vannbad på lav varme. 115 grader i ca 2 timer fungerte fint, evt kan du ha litt lavere temperatur og øke steketiden. Når den er ferdig stekt er det en fordel om den får stå kaldt natten over. Med en ninjabevegelse snur du formen over på et serveringsfat med litt kant. Server karamellpuddingen med tokaji!
Tokaji er Ungarn og Øst-Europas store stolthet. Edelrotne dessert viner (det høres mindre fantastisk ut enn det er), som f.eks. Sauterne, men med en friskhet som en sjelden finner andre steder. 5 puttonyos refererer seg til sukkerinnhold, og kan kanskje sammenlignes med en tysk beerenauslese når det kommer til søthet og konsentrasjon. En 5 puttonyos tokaji har ligget minst 7 år på fat.
Disznoko tokaji aszu 5 puttonyos 1995 (kjøpt i utlandet)
Dyp, gyllen farge. Lukt av vicoriaplommer, pasjonsfrukt, overmodne stikkelsebær og karamell. Hva er det de heter disse små gule morellaktige bærene man alltid får som pynt på sjokoladedesserter på hoteller. Fysalis? Det minner om fysalis.
Smaken er helt sykt frisk og kompleks. Jeg får så mange fruktassosiasjoner at det er mer presist å si at det rett og slett smaker tokaji. At en såpass gammel vin kan være så spenstig og full av liv er sprøtt å tenke på, og jeg er helt sikker på at den lett kunne ligget i 15 år til. Laaaaang og deilig ettersmak!
torsdag 25. november 2010
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Åhh, dette ser rett å slett nydelig ut:)
SvarSlettNydeleg! Karamellpudding er knakande godt, kanskje eg må prøva meg på den oppskrifta...
SvarSlettSwimzy og Aina, jeg kan love dere, denne karamellpuddingen er akkurat så god som den ser ut!
SvarSlettBlir nok denne puddingen til dessert i morgen hvis jeg får det til..
SvarSlett