onsdag 10. november 2010

Moussaka

Mitt forhold til Hellas er begrenset til en knapp uke på Corfu på interrail for drøye 12 år siden. Jeg er derfor neppe kvalifisert til å uttale meg om gresk matlaging, men jeg er helt sikker på at det er langt mer enn oljedryppende fisk, tamme salater og vassen tzatziki. Om det er så mye mer til ouzo enn ouzo er jeg derimot langt mer usikker på, men det er en annen historie. Denne oppskriften er inspirert av fjernsynet (som det heter). Travel channel, ei gammel gresk kone, "ekte moussaka", tusen takk for tipset!


Dette ble genialt godt faktisk. Jeg liker kombinasjonen kanel og lam / okse. Deilig! Hvis du vil lage moussaka på litt en annen men helt sikkert vel så god måte har Hege (Pepperkverna) en variant her. Det er visst gresk uke her på blogspot, og jeg kommer som vanlig haltende etter!

Oppskrift til 4
0,5 kg kjøttdeig (gjerne av lam)
2 sjalottløk
2 fedd hvitløk
3-4 tomater
1 grønn paprika
1 aubergine
1 liten neve frisk koriander
5-10 mandelpoteter (avhengig av størrelse)
2-3 cm kanelstang
1 rød chili
100 g fetaost
50 g jarlsberg e.l. til gratinering
salt
pepper

Bechamelsaus med ost
4 dl helmelk
1 dl matjoghurt
100 g jarlsberg e.l.
100 g meierismør
1-2 ss hvetemel

Sånn kan det gjøres
Skjær aubergine i halvtjukke skiver, la oss si 0,8 mm? Strø over salt, legg skivene lagvis mellom kjøkkenpapir, og legg noe tungt oppå.

Vask poteter, og skjær disse i omtrent like tjukke skiver. Skallet beholdes på dersom du bruker mandelpoteter. - De er fantastisk gode men tåler lite pryl, særlig uten skall!

Varm olje i ei jerngryte eller ei god steikepanne, råstek potetene noen minutter på hver side med litt salt og pepper, og legg til side. Gjør det samme med auberginene.

Stek kjøttdeig, og ha etterhvert i finhakket hvitløk, chili (fjern frø om du vil), sjalottløk, grønn paprika og ferske eller hermetiserte hakkede tomater. Krydre med malt kanel, salt og pepper, og la det småkoke noen minutter. Hvis du vil tilføre litt friske urter kan du prøve med koriander. Hun greske dama sa noe om at koriander opprinnelig var mye brukt i hellas. Mulig det stammet derfra? Ett eller annet eierforhold til koriander krevde hun i alle fall på Hellas' vegne. Uansett; Koriander og kanel funker alltid fint sammen, så jeg prøvde, og det ble bra.

Lag bechamelsaus. Bechamel er vel strengt tatt uten ost, og i alle fall uten joghurt, men alle forstår hva jeg mener. Smelt smør i en kasserolle og bland inn mel. Spe gradvis under kraftig omrøring, først med joghurt, deretter med melk. Begynn forsiktig så unngår du klumper. Bland inn revet ost, og smak til med salt og pepper.

Legg det hele lagvis i en ildfast form; poteter nederst, deretter auberginer, fetaost i biter, kjøttsaus og ostesaus. Topp med enda litt revet ost, og stek 15-20 minutter på 240 grader.

Fantastisk godt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar