torsdag 4. november 2010

Risotto på oksehalekraft med biff, brekkbønner, traktkantarell og okra

Jeg kan ikke få nok risotto om dagen. Det finnes mange kvaliteter risottoris har jeg etterhvert lært; risottoris er ikke bare risottoris. Carnaroli, Vialone Nano, Arborio og mange flere. Det virker som Arborio er det som er enklest å få tak i, og jeg bruker denne inntil jeg kommer over disse andre typene (selv om de andre skal være bedre).


Okra er noen rare afrikanske belgfrukter som fås kjøpt i grønnsaksbutikkene på Grünerløkka og mange andre steder. De gir fra seg en seig væske som gjør den velegnet til å jevne gryteretter, og, fant jeg ut, velegnet som grønnsak i risottoen. Smaken er søtlig og behagelig.

Oppskrift til to
100 g risottoris
100 g okra
1-2 sjalottløk
5 dl oksekraft (f.eks. fra oksehaler)
100 g brekkbønner
100 g sopp (jeg brukte traktkantarell)
200 g mørbrad e.l.
parmesan
salt
pepper
smør
litt sitron

Sånn kan det gjøres
Skjær av og kast endene på okraen, og del resten i ca 2 cm tjukke biter. Finhakk sjalottløk, og surr okra, sjalottløk og risen i olje. Spe med varm kraft til det akkurat dekker. La kraften koke inn, og gjenta prosedyren til risottoen er ferdig, ca 18-20 min. Ha litt oppvarmet vann i beredsskap i tilfellet du trenger litt mer væske før risottoen er ferdig kokt. Det gjelder å smake seg frem!

Mens risottoen koker gjør du klart resten. Kok brekkbønnene 5 min i lettsaltet vann og sett til side. Stek biffen slik du vil ha den. Mens biffen hviler steker du sopp. Stek brekkbønnene sammen med soppen noen minutter mot slutten.

Ta risotten av varmen når den er ferdig kokt, og ha i smør, parmesan og en skvett sitron. Smak til med salt og pepper, og server!

2 kommentarer:

 1. Risotto er sjukt digg, jeg bruker forøvrig Carnaroli. Dette får du tak i på Hotell Havana og Food Story på løkka tror jeg.
  Sitron til slutt funker fint som en erstatter for hvitvin i starten i forhold til syre, men har man vin foretrekker jeg nok det.
  Selv pleier jeg som regel å ha litt tørket sopp i risottoen, gir fantastisk smak det også.

  Tror forøvrig du mener 0,5 liter og ikke 0,5 dl kraft. :-)

  Lagd ribbe enda?

  SvarSlett
 2. Ribbe har jeg ikke kommet til enda, men jeg står ved planen. Takk for risottotips, og godt observert ift mål. - 0,5 dl kaller jeg å være gjerrig på god kraft!

  SvarSlett