fredag 4. februar 2011

Skrei!

Se torsken! Breiflabb, kveite og steinbit er vel og bra, men hånden på hjertet, ingenting slår torsk i det lange løp. Den har en deilig mild smak, er lett å få til (i motsetning til f.eks. breiflabb hvor jeg sliter med å få til den perfekte konsistensen), og så digger jeg måten den flaker seg på når den er ferdig.


Denne uken har vært preget av sesongvaren skrei. For søringer som meg er skrei bedre kjent som lofottorsk, men det heter altså skrei. Noen uker i året er det plutselig fersk villfisk i verdensklasse å få tak i nær sagt overalt, og det må vi ikke glemme å utnytte. Vi hadde skrei til middag tre dager på rad etter at jeg kjøpte en sværing, fileterte den (etter beste evne), og delte i porsjoner. Filetene som ikke ble brukt samme dag saltet jeg lett og la på et fat i kjøleskapet, dekket til av plastfolie. Faktisk blir fisken enda fastere og saftigere av å ligge til neste dag, forutsatt at den er sprellfersk i utgangspunktet.  Her er én oppskrift.

Oppskrift til to
3-400 g skreifilet
300 g poteter


Løk-og eplekompott
1 rødløk
1 grønt eple
1 ss smør
1 ss sukker
litt salt

Jordskokkpuré
200 g jordskokker
1 neve bladpersille
litt sitronsaft
1 dæsj fløte, rømme eller kesam
salt
pepper

Sånn kan det gjøres
Skrell eple, skjær eple og rødløk i biter, og surr i smør. Strø over sukker og litt salt. La det surre i ca 10-15 min.

Kokte poteter er sunnere enn stekte, men av og til har vi bare lyst på stekte. Amandinepoteter og andre kokefaste småpoteter delt i to eller fire kan råstekes 10-15 min direkte i stekepanna tilsatt litt salt og pepper.

Jordskokkpuré kan lages på mange måter, f.eks. slik; Skrell jordskokkene og legg dem i vann raskt før de blir brune. Kok ca 15-20 min til de er møre, hell av vannet og kjør til puré f.eks. ved hjelp av en stavmikser. Ha i finhakket persille, en skvett sitronsaft og litt fløte, og smak til med salt og pepper.

Trekk fisken i godt saltet vann i 7-9 min. Eventuelt kan du salte den lett og la den trekke på rist omtrent like lenge.

Her et bilde fra en av de andre torskemiddagene. Mamma var på besøk, og hun lagde sin fantastiske ertestuing. Panert skrei, sprøstekt løk, ertestuing, bacon og kokte poteter. Blir fisk bedre?

Stekt skreifilet

1 kommentar:

  1. ich bin ja nicht der Fan von "XYZ in der Metro im Angebot" aber diesmal muss ich eine Ausnahme machen.
    Es gibt meinen 2. liebsten Speisefisch, nach dem europäischen Flussbarsch, den norwegischen Skrei, oder auch Winterkabeljau, im Sortiment.
    Für brutto 13.50 € für Filet mit oder ohne Haut gibt es den edelsten Fisch Norwegens. Ein sehr gutes Angebot, da es sich auch noch um Wildfang handelt.
    Hier wissenswertes zu diesem extrem leckeren Fisch, der ein mittelfestes, helles Fleisch hat.

    SvarSlett