onsdag 2. februar 2011

Salma - et perfekt konsept?

Jeg fikk en hyggelig henvendelse fra Salma. De hadde vært innom bloggen og sett at jeg ofte velger Salma når jeg velger laks. Jeg ble spurt om jeg ønsker å dele noen av mine Salmaoppskrifter på deres facebookprofil. Som en inspirasjonskilde har jeg til og med fått tilsendt en kokebok (som jeg faktisk ikke hadde fra før).


Vil jeg det? Jeg deler gjerne oppskrifter, så der har jeg ingen betenkeligheter. Jeg er har ingen profittambisjoner, og jeg tror heller ikke mine matkrumspring undergraver de som faktisk er profesjonelle og som forsøker å leve av deres matkunnskaper. Spørsmålet er om Salma er et produkt jeg ønsker å fronte? Er det godt nok? Er det fritt for svin på skogen?

Salma er absolutt godt nok. Kvaliteten er glimrende, og konseptet med garantert fersk laks er prisverdig og etterlengtet. Farvell til dvask, feit og halvgammel laks! Velkommen du sprudlende, friske og ferske filet!

Når jeg likevel antyder et men, så gjelder ikke det spesielt for Salma, men for norsk oppdrettsnæring som helhet. En skal være temmelig uinteressert om en ikke har fått med seg den stadig mer tilspissede debatten de siste årene om oppdrettsnæringens ansvar for de truede villaksstammene i norske elver, særlig på vestlandet. Jeg har selv tilbrakt hundrevis av timer på jakt etter villaks og sjøørret i elv og fjord. Det er trist å se bestandtallene så svake at sportsfisket må legges ned i et stadig større omfang. Lakselus og rømninger fra oppdrettsannlegg må ta sin del av skylda. Kanskje det meste av skylda.

Når det er sagt oppfatter jeg at Salma ønsker å være best i klassen, og det må vi utnytte. Oppdrett er tross alt det som har gjort at laks er tilgjengelig for deg og meg, og ikke forbeholdt den russiske tsaren alene. Salma har kvaliteten på sin side, og som representant for bevisste forbrukere forventer jeg at det etiske regnskapet er i like god balanse. 

Salmalaks oppdrettes på Bømlo. Jeg forventer at det er gode avlusingsmetoder ved oppdrettsanlegget, og at Salma bidrar til å utvikle mer effektive metoder for å løse dette gigantiske problemet. Jeg forventer at Salma iverksetter alle mulige tiltak for å forhindre rømming, at utslipp i fjorden renses og at man tenker miljø i forbindelse med logistikk og distribusjon. Med andre ord foventer jeg at Salma sørger for et produkt som er like bærekraftig og ansvarlig som det er bra!

På mitt spørsmål om hvilke grep Salma tar for å sikre bærekraft svarer deres markedskoordinator at de venter på den nye bærekraftstandarden (ASC) fra WWF, og regner med at Salma vil kvalifisere seg for denne standarden så snart den er ferdig.

Jeg synes det høres bra ut foreløpig. Men vi følger med!

6 kommentarer:

 1. Kudos til deg for godt innlegg!

  SvarSlett
 2. Hvis det skulle være slik at jeg måtte velge mellom Salma og at noen sportsfiskere får napp ofte, så er det liten tvil om at det ville blitt mye sashimi på undertegnede fremover.
  Oppdrettsfisk vil vi vel uansett ha, og Salma har laget et fantastisk produkt av laksen. Gleder meg til dine oppskrifter...:)

  SvarSlett
 3. Bra å se at temaet engasjerer, og Øystein, delvis enig, vi vil ha god oppdrettslaks, men vi vil OGSÅ ha villaks:)

  SvarSlett
 4. Enig med deg, salma laks er absolutt bra nok. Det er den beste laksen synes jeg :)

  SvarSlett