fredag 25. februar 2011

Stangekylling på rotgrønnsaker

Der prior er en folkevogn, er stangekylling en skinnende ny Mercedes-Benz. Kiloprisen er merkbart stivere, men det er prisen vi må betale for kylling som får ekte mat, uten bruk av anabole steorider, og som lever under romslige boforhold (tatt i betraktning at det er små høns vi snakker om). Prisen for kvalitet rett og slett.

Stangekylling - etter

Dette er en oppskrift på helstekt stangekylling på rotgrønnsaker. Med saus laget på kraften, og et godt glass vin, kan helgen bare komme!

Ps: En annen inspirerende variant finner du på Heia Mat, ca her!

Oppskrift til 4-6
1 stangekylling (1,5-2 kg)

Marinade
1 neve friske urter (timian/salvie/persille/estragon etc)
4-5 fedd hvitløk
saften av 1/2 sitron
100 g smør
1 ss maldonsalt
pepper

Seng av grønnsaker (omtrent alle rotgrønnsaker funker)
4 gulerøtter
4 jordskokker
1 nett sjalottløk
1 purreløk
500 g små kokefaste poteter
300 g sopp
salt
pepper
5 dl vann

Saus
5 dl kylling- og grønnsakskraft
1/2 beger crème fraîche eller seterrømme
1 klatt smør
1 ss hvetemel

Sånn kan det gjøres
Tørk godt av kyllingen med kjøkkenpapir. Finhakk hvitløk og urter, og bland sammen med salt, pepper, sitron og smør. Dette kryddersmøret gjelder det å stappe inn overalt hvor det er plass. Snitt forsiktig i skinnet slik at du også får plassert litt under skinnet for å sørge for at brystet ikke tørker opp. Har du en kvist med urter og litt sitron til overs så kan du godt slenge dette inn i skroget.

Skrell sjalottløk og kutt grønnsakene i grove biter, og fyll en ildfast form. Du kan vurdere å beholde skallet på poteter og gulerøtter. Husk å vaske purren godt! Ha godt med salt og pepper over grønnsakene. Legg kyllingen på grønnsakene med brystet opp (eventuelt kan du prøve å begynne med brystet ned, og snu den halvveis). Kok opp en halvliter vann og hell over grønnsakene. Vannet skal ikke dekke grønnsakene fullstendig, poenget er å få litt fuktighet inn i det store bildet. Og jeg lover, vannet blir til en fantastisk god kraft!

Stek kyllingen på 180 grader. Hvor lenge? Det kommer selvfølgelig an på størrelsen på kyllingen. I motsetning til priorkylling hvor alle er støpt i samme form, varierer stangekylling en del i størrelse. Jeg anbefaler at du beregner rundt 1 time og 30 min for en kylling på rundt 1,8 kg.

Når kyllingen er ferdigstekt kan den med fordel hvile en stund, og dette er et ypperlig tidspunkt for å lage sausen basert på kraften fra formen. Smelt smør, og bland inn mel. Spe med varm kraft litt etter litt til du har en jevn, lys saus. Vend inn crème fraîche, og la sausen småkoke under omrøring i 5-10 min. Smak til med salt og pepper og evt en dæsj friske urter.

Stangekylling - før

Vinforslag
Finn frem en god vin. En pinot noir fra Burgund kunne fungert godt, men sitronen skaper litt trøbbel. Prøv i stedet en vellaget riesling med litt restsødme. F.eks. denne fantastiske spätlese'n fra Fritz Haag. Det er virkelig en vin å bli glad i, særlig etter at den har fått et par år på baken.

1 kommentar:

  1. Gjør oppmerksom på at ingen kyllinger i Norge går på annabole steroider.

    SvarSlett