mandag 28. februar 2011

Minestronesuppe på røkt svineknoke

Røkt svineknoke er ikke akkurat top of the pops for tiden. Vi liker ikke fett og vi liker ikke bein, men det er faktisk sånn at vi enda ikke har funnet opp fett- og beinløse griser. Svin har knoker, og disse er fortsatt å finne i en del butikker ved siden av de magre filetene. Prisen er oppsiktsvekkende lav. I mitt tilfelle var til og med utløpsdatoen faretruende nærme, og knoken var til salgs til halv pris. Jeg betalte 20 kr for ca 1,5 kg. Verken Gilde eller butikken kan tjene mye penger på å føre slike produkter, men jeg håper virkelig at de likevel gidder å gjøre det. Om ikke for noe annet, så for min skyld!

Uansett. Jeg elsker røkt svinekjøtt, og knoken er full av saftig, smakfullt kjøtt. Kokingen gir dessuten en deilig kraft. Det tar tid å koke så litt planlegging må til, men det gjør seg selv, mens du ser på VM eller leser en bok, ikke noe stress!


Minestrone er navnet på en type italiensk grønnsakssupper. Ingrediensene avgjøres av sesong og innhold i kjøleskap, men bønner, rotgrønnsaker, tomat, bacon/pancetta og pasta inngår ofte. Her en variant basert på røkt svineknoke.

Oppskrift til 4
1,5 kg røkt svineknoke
1 liter kraft fra røkt svineknoke (evt hønsekraft/grønnsakskraft)
4 gulerøtter
1/2 sellerirot
1 løk
3 fedd hvitløk
1 boks tomater
1 ss tomatpuré
200 g tørkede bønner eller 1 boks hermetiske, f.eks. cannellini
1 neve spaghetti
1 kvist timian

Sånn kan det gjøres
Det tar tid å koke røkt svineknoke, så det kan være lurt å gjøre det dagen før. Om du vil bruke tørkede bønner starter også denne prosessen dagen før, og mer om tørkede bønner kan du lese her. Jeg vurderte om svineknoken skulle få ligge i vann noen timer, men jeg nøyde meg med å skylle godt av den, og verken kraft eller kjøtt ble spesielt salt. Dette kan derimot variere en del, følg eventuelle råd fra butikk eller pakke. Legg svineknoken i en kasserolle og fyll på godt med vann, ca 2 liter. La den trekke under lokk i ca 3 timer, ta ut kjøttet, og kok inn kraften uten lokk til du har ca 1 liter smakfull kraft. Når svineknoken er kald er det enkelt å rense vekk fett og bein. Da sitter du igjen med smakfullt svinekjøtt som er perfekt til gryteretter, pasta og supper.
Skrell gulerøtter og sellerirot og kutt i terninger. Grovhakk løk og hvitløk. Surr grønnsakene i litt olje, ha på tomatpuré, og spe med hakkede tomater og kraft. La suppen få småkoke en liten time. Mot slutten har du i kjøtt, kokte (evt avrente hermetiske) bønner, timian og spaghetti som du knekker i 3 cm biter med nevene. La suppen putre videre til spaghettien er kokt, og du har en minestronesuppe klar til servering!

3 kommentarer:

  1. Mmmm, dette er skikkelig kost! Godt å se at det fremdeles finnes folk som lager mat! Hege

    SvarSlett
  2. Herlig! Er noe eget med å lage sin egen kraft

    SvarSlett
  3. Perfekt! Lette på nett for å finne ut hva jeg kunne bruke krafta til etter å ha kokt svineknoker - så dette var midt i blinken! Suppa står på kok :)

    SvarSlett