lørdag 5. mars 2011

En slags carbonara - med hjemmelaget tagliatelle

Nå for tiden er det to ting som gir meg god kokkeselvtillitt; Det ene er at jeg har blitt en jævel på brødbaking. Ferskt no knead brød er på rekordtid blitt en selvfølge når helgen kommer, selv om det er travle uker både privat og på jobb. Det andre er at jeg har fått dreisen på hjemmelaget pasta. Forrige gang var det ravioli, denne gangen det jeg ville kalt tagliatelle, men som pastamaskinesken sier er fettucine. Jeg ser ikke noe poeng i å utvide pastavokabularet mitt på grunn av mindre viktige nyanser, så jeg kaller det tagliatelle.

En slags carbonara

Carbonara er en av de store globale superkjendisene innen pastaverdenen (i Haugesund også kjent som den retten tysklæreren på Håvåsen ungdomsskole ved et uhell matforgiftet hele klassen med og antakeligvis aldri har prøvd seg på igjen). I og med at bacon er en av hovedingrediensene i denne retten er det på sin plass å kjøpe skikkelig bacon. Jeg fikk ikke tak i pancetta, men jeg testet tørrsaltet gladbacon fra Grøstad. Meget bra!

Tørrsaltet bacon fra glade griser

Carbonara fikk meg forresten til å dra opp en gammel dvd; Guest House Paradiso, absurd britisk slapstick-humor. På et tidspunkt i filmen kommer det italienske ekteparet Gino Bolognese og Gina Tortellini Carbonara og sjekker inn på gjestehuset...Noen legendariske scener følger... Er du glad i britisk slapstick à la Young Ones og Bottom!? Da må du se Guest House Paradiso!

Hjemmelaget pasta - ser det ikke bra ut!?

Oppskrift på pasta finner du her. Fremgangsmåten er den samme, men her har jeg kjørt pastaplatene gjennom strimlefunksjonen på pastamaskinen slik at resultatet blir tagliatelle. Et tips er å legge tagliatellestrimlene utover på kjøkkenpapir etterhvert som du kjører dem gjennom. Det er viktig at tagliatelle tørker litt opp før bruk, slik at du ikke blir sittende med en sammensmeltet klump med pasta når du skal til å koke.

Carbonara er vel egentlig bare eggeplommer, blandet med parmesan og stekt bacon. Dette er derfor en slags carbonara.

Oppskrift til 4
500 g pasta
200 g bacon (ekstra godt bacon er ekstra godt!)
2 sjalottløk
1/2 rød paprika
200 g sopp
150 g parmesan
2-3 ss seterrømme eller crème fraîche
2 eggeplommer
salt
pepper

Sånn kan det gjøres
Skjær bacon i biter, stek på middels varme til det er slik du liker det, og legg til side. Skjær paprika i biter, sopp i skiver og finhakk sjalottløk, og fres dette noen minutter i den varme panna. Ha i rømme og surr videre noen minutter. Ta pannen til side, ha i bacon, parmesan og vend raskt inn eggeplommene. Hell sausen over nykokt (fersk) pasta, og smak til med salt og nykvernet pepper.

Vinforslag
Rømme, bacon og parmesan. Det er vanskelig å finne en vin som passer perfekt til disse smakene. Ofte er det slik, maching av vin og mat er vanskeligere enn mange er klar over, og ikke minst fullt av kompromisser. Mitt tips er derfor å velge en vin du uansett har lyst til å ta et glass av. Til carbonaraen åpnet jeg en rød burgunder, kjøpt på tax free. En Gevrey-Chambertin 2007 fra Pierre André (Château Corton André). Slike vanskelige franske navn med bindestrek finnes ofte på viner fra Burgund, og navnet er som regel navnet på kommunen. Gevrey-Chambertin er en kommune og en appellasjon kjent for litt mer kraftfulle rødviner enn for øvrig i Burgund, som jo ofte forbindes med slanke, friske, delikate og utrolig innsmigrende viner. Uansett, umisskjennelig Burgund, og vinen var en deilig påminnelse om at Burgund er noe helt for seg selv. - For én gangs skyld et meget vellykket tax free kjøp! Stikkord for vinen: Mørke men friske bær, sjø og sjokolade. Min oppfordring: Plukk opp en deilig burgunder neste gang du er på vinhandel!

2 kommentarer:

  1. Dette må være det beste blogginnlegget sålangt, for noen herlige referanser! Men fransk vin til italiensk, hvordan hadde Gino Bolognese reagert på det? Bring'em on!

    SvarSlett
  2. Gino hadde nok klikka! Tenkte meg at disse referansene ville glede en gammel Håvåsen-kæl!

    SvarSlett