torsdag 22. april 2010

Barbera d'Alba

Barbera er en drue som jeg i liten grad har utforsket. Mine beskjedne erfaringer, som ikke yter druen full rettferdighet, begrenser seg til noen behagelige, enkle, og friske viner. Gode eksempler i denne sammenheng er Filippo Gallino og Palladino sine barbera d'Alba'er til ca 130 kr. Det er noe forskjellig stil på disse to, men til felles for begge er den saftige fruktaromaen. Gode kjøp begge to.

Det lages også mer ambisiøse og komplekse viner av barbera. Vi snakker om viner som kan lagre i 20-30 år, og som oppnår priser på høyde med mange av sine mer berømte naboer i Barolo og Barbaresco. Jeg har aldri prøvd noen av disse barberaene. - I disse prisklassene er lista så ufattelig lang over viner som må prøves...

Den vinen som jeg her skal omtale tilhører ikke denne kategorien superambisiøse barberaer, men den avdekket noen for meg "nye" egenskaper, som gjør at jeg skjønner litt mer hvilken retning den kan ta.

Erbaluna Barbera d'alba "La Bettola" 2008 kr (160 kr)
Vinen er sertifisert økologisk. Jeg har ikke helt gjort meg opp en mening om hvor mye vekt jeg skal tillegge øko-stempel når det gjelder vin, men det kan uansett ikke være negativt kan det vel?

For ordens skyld; barbera er navnet på en druetype, og Alba er et sted i Piemonte. La Bettola er navnet på en vinmark, og vinen er altså en enkeltvinmarks barbera. - Det er generelt et kvalitetsstempel; produsenten har full kontroll med druematerialet, og en kan anta det ligger en kvalitetsvurdering bak at det i det hele tatt er gjort en slik avgrensning.

Vinen må bestilles, men ikke la det stoppe deg, det er i bestillingsutvalget alle godsakene er.

Smaksnotat
Dyp rød på farge, noe tett/uklar, nesten grumsete. Er vinen ufiltrert? Jeg klarer ikke å lese det ut fra etiketten, men det overrasker meg ikke om den er det. Det gir en fyldigere og mer naturlig fruktsmak, og jeg tror det er det denne produsenten ønsker å få frem.

Lukt av friske røde bær, kirsebær og bringebær.

Den første smaken var skuffende. Tydelig svovelpreg og lett metallisk. Etter en time i karaffel er disse usmakene helt borte, og den viser noe av det som den gode lukten lovet; Rød frukt, men mørkere, mer bjørnebær og plommer enn kirsebær og bringebær. Skog, gress og stein, nesten litt sør-Rhône/grenache-aktig. Og sjokolade... Med tid i glasset ble sjokoladesmaken tydeligere, noe som gjorde at jeg dro frem litt mørk sjokolade for å understøtte dette. Fyldig, frisk rødvin og mørk sjokolade er digg.

Konklusjon; En veldig god barbera, verdt å prøve!

1 kommentar:

  1. Hei!

    Hyggelig at du likte vinen! :-) Jeg kan opplyse om at vinen ganske riktig er ufiltrert, og at den er tilsatt svært lite svovel.. Erbaluna har også en helt usvovlet vin som heter Erbaluna Rosso (kr 179,- i bestillingsutvalget), det er en blanding av Barbera og Dolcetto, og er min personlige favoritt hos produsenten.

    Hilsen Edward Falchenberg
    Non Dos (vi er importøren av vinen)

    SvarSlett