onsdag 8. september 2010

Sensommerhelg i Hardanger

Hyttetur i Hardanger, og endelig kom sommeren. For en timing! Stedet var Havn gård i Kvam, anledningen var Mariannes 30 års dag, og vi var 14 venner samlet.

Havn gård i Kvam, Hardanger

Det som slår meg, for å oppsummere kort, er følgende; hvorfor er jeg ingen odelsgutt fra Hardanger? Nå kan det tenkes at meget etterlengtet godvær er med på å male bildet enda mer rosenrødt, men finnes det noe mer idyllisk sted? Heldigvis er det ikke planlagt å strekke noen gigantiske strømkabler i monstermaster over fjorden...

På fredagen ble det grillings; Jeg hadde med et 30 talls hjemmelagede pølser, og så lagde vi potetsalat og tomatsalat. Og i tillegg hadde alle med seg noe å grille.

Lørdag sto fiskesuppe på menyen; Jeg hadde handlet inn en god del basisvarer, men fisken, den måtte vi fiske selv. Fredagens lysing etter krabbe ga ikke resultater, men 1 trollgarn og 1 fjordgarn som ble trukket lørdags formiddag ga en god start på matauken; 2-3 fine lyrer, 1 lange, 3 bergylter, 1 krabbe og 1 ganske voksen blekksprut. I tillegg fikk vi en gigantisk steinhelle (ganske tung å dra opp) og et knippe kråkeboller som det var lite mat i. Fisking utover dagen ga ytterligere hauger med lyr, og ei flott lange (3-4 kg); gratulerer med seier i fiskekonkurransen Jarle! Bergylte er et eksempel på tidligere ufisk som er på vei inn i varmen; en hvit fisk som gir særdeles faste fileter og som smaker digg. Myten om mye bein kan delvis avlives; bakre del av fisken lar seg fint filetere og alle bein fjernes enkelt.

Blekkspruten ble rensket etter beste evne, skåret i mindre biter og stekt i smør sammen med hvitløk. Resultatet ble seigt men godt på smak. Hvordan unngå seighet? Anyone!?

Fisk, krabbe, blekksprut, kråkeboller og en gigantisk stein

Det ble et stort berg med skinn- og beinfrie fiskefileter, og ikke mindre enn 4-5 liter med fantastisk god fiskekraft. Men så var vi 14 stk da, mange sultne sjeler.

Fiskesuppe kan lages på hundre måter. En sikker vinner er derimot å mikse prinsippene fra sør-fransk bouillabaisse og klassisk bergensk; løk, hvitløk, safran, tomat, hvitvin, fiskekraft, fløte, gulerøtter, poteter, urter, hvit fisk og eventuelt noe skalldyr. Server gjerne aïoli og loff til, det slo i alle fall godt an på Havn gård!

Fiskesuppe og sjokolademousse


Torunns alltid-like-fantastiske sjokolademousse i marengs rundet av et godt, hjemmelaget måltid som vi var mange som bidro til.

Tilbake i byen tenker jeg at det rett og slett er gøy på landet!

3 kommentarer:

 1. Berggylte er fantastisk fisk, og problemet med mye bein løser man enkelt med å filetere fisken og bruke beina til å koke kraft, som blir kjempegod. På sørlandet fisker vi berggylte fra svaberget med bambusstenger og blåskjell og småkrabber som agn. Garantert fiskelykke og kjempemoro. Fiskesuppa høres knall ut!

  SvarSlett
 2. Grekerne slår blekkspruten mot kaia eller steiner i lengre tid slik at den ikke skal bli seig før de leverer den til den lokale tavernaen.
  Kansje det fungerer her hjemme også?

  SvarSlett
 3. Jeg skal prøve bambus og blåskjell fra svaberget neste gang. Og den blekkspruten skal denges sønder og sammen!

  SvarSlett