Med to gode venner på besøk som snart blir tre var det duket for et skikkelig høstmåltid. Jada, sopp og tyttebær er nok en gang inne i bildet. Og Werner baker igjen! To bakverk faktisk, med god assistanse fra Marianne. For det er noe i det der, at gutter har vanskelig for å gjøre flere ting samtidig...
Suppen ble kraftig og god, og noen nybakte rundstykker fikk mye skryt. Oppskrift på rundstykker finner du her.
Oppskrift på plommeterte er hentet fra kokke-Lise i NRK. Jeg er langt tryggere på mørbrad en mørdeig, men det gikk egentlig ganske bra! Frisk og god høstterte!
Oppskrift på soppsuppe til 4-5
ca 1 kg sopp (f.eks. kantarell/piggsopp/fåresopp/rød skrubb etc)
1 nett små sjalottløk
4-5 gulerøtter
2 never bladpersille
1 bitteliten klype safran
1 neve tyttebær
200 g bacon
smør
0,5-1 liter kraft (lam/kylling)
2 dl tørr hvitvin
1 pk fløte
0,5 liter melk
salt
pepper
Sånn kan det gjøres
Del det meste av soppen i små biter, men spar de mest perfekte bitene, ca 1/4. Fres de minst perfekte soppbitene (3/4) i panna sammen med 1 neve bladpersille, litt salt og pepper og bittelitt safran. - Resten av persillen finhakkes og has i først helt på slutten. La soppen frese 10 min, og ha i kraft. Bruk en stavmikser eller foodprosessor og kjør soppen til en jevn puré. Spe med hvitvin, melk og fløte til du får en tjukk suppe med en kremaktig konsistens. Skrell sjalottløk og kutt gulerøtter i skiver, og la dette småkoke i suppa i 15-20 min. Rør av og til så det ikke svir seg i bunn. Smelt inn en god klatt med smør. Ha i tyttebær og resten av persillen, og smak til med salt og pepper.
Stek bacon i terninger og de perfekte små soppene. Dryss stekt bacon og sopp over suppa ved servering, og pynt gjerne med litt ekstra persille og tyttebær. Server med nybakte rundstykker og ekte smør!
Vin til soppsuppe. Jeg vil anbefale en raus, feit chardonnay. Gjerne en burgunder til 5oo spenn, men for oss som ikke alltid kan få alt vi vil, kan en mindre fancy vin gjøre jobben. Jeg vil gå så langt som å si at en overdådig eiket chardonnay fra den nye verden vil kunne passe fint til den kraftig, kremede suppen. Selv gikk vi for noe mindre perverst, en enkel, fatlagret AOC Bourgogne. Helt grei!
Oppskrift på plommeterte - I sin helhet stjålet fra NRKs kokke-Lise
Mørdeig
120 g smør, romtemperert
90 g melis
30 g malte
mandler
1 egg
235 g mel
Mandel og sitronfyll
100 g smør
100 g sukker
2 egg
75 g malte mandler
25 g mel
revet skall og saft fra 2 sitroner
ca. 15 plommer
Smør og sukker til steking
Begynn med mørdeigen. Bland smør, mandler, egg og 1/3 av melet raskt sammen til en jevn deig. Bland hurtig inn resten av melet. Det er viktig at deigen blir eltet minst mulig. Pakk den godt inn i plastfolie og la deigen ligge kjølig minst 1 time. Trykk deigen jevnt ut i terteformen (24 - 26 cm) og forstek ca. 12 min. ved 160 grader.
Kok sitronsaften inn til det halve. Pisk smør og sukker sammen. Rør mandlene og melet inn i smørblandingen vekselsvis med eggene. Tilsett sitronskall og saft. Fyll mandelfyllet i terteskallet.
Del plommene og fjern steinene. Stek dem med kjøttsiden ned i smør og dryss over litt sukker. Legg dem over i fyllet med kjøttsiden opp. Stek terten ved 170 grader i ca. 30 min.
Terten serveres lun eller kald med et lett melisdryss. Tips: Ta vare på sausen som blir i pannen etter at du har stekt plommene. Pisk creme fraiche eller mascarponeost med litt melis og vaniljesukker eller frøene fra 1/2 vaniljestang.
lørdag 18. september 2010
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Åhh alt dette ser nydelig ut:)
SvarSlettSkulle ønske jeg likte sopp.
ha en fin uke! :)
mvh siv anita
Det var et fantastisk måltid, vi likte det godt alle tre!
SvarSlett