onsdag 1. september 2010

Skogssopprisotto med tyttebær

De siste turers soppfangster må nødvendigvis brukes til mer enn soppstuing hvis ikke hjerte- og karstatistikken skal få to nye medlemmer. -Så da ble det skogssopprisotto (med smør og parmesan). Kremet skogssoppsuppe er det neste som skal prøves. Hmmm, denne soppen tiltrekker seg fort mye smør og fløte.


Jeg har også prøvd meg på sopp i olje etter et DN-tips. Det sto derimot ingenting om bruksområdet for dette oljesølet, så det må jeg derfor finne ut av ved prøve- og feilemetoden utover høsten. Et soppsoyaprosjekt er også iverksatt ved at ca 2 kg fåresopp er hakket opp, saltet og satt under press i kjøleskapet. Resultatet får jeg heller komme tilbake til. Når jeg først hadde den berømte ånden over meg gjorde jeg også et forsøk på å nyttiggjøre en god haug med basilikum etter at terrasseplantene har tatt fullstendig av på sensommeren. Basilikumolje; basilikum, olje, litt sitron, salt og pepper mixes i blender og gis et oppkok for deretter å siles over på en sterilisert flaske. Det var noen kaffefilter inne i bildet en stund også, men det ga jeg opp og tok til takke med et grumsete resultat. Jeg tipper smaken er der likevel.

Tilbake til skogssoppen; er det noen som har tips til sunn hverdagsmat basert på skogssopp?

Min skogssopprisotto ble laget på traktkantarell og svart trompetsopp. - Jeg holder igjen alle korpsordspillene som tvinger seg på, og presenterer oppskriften i stedet...

Skogssoppsrisotto, oppskrift til to
100 g risottoris
500 g skogssopp (kantarell, pigg, trakt, trompet ++)
ca 7 dl kraft (hønsebuljong går greit)
2 sjalottløk
1-2 fedd hvitløk
1 neve friske urter (persille/basilikum/salvie etc)
1/2 sitron
1/2 bunt brokkoli
1 neve ferske tyttebær
en god klatt smør
1 neve revet parmesan
salt
pepper

Sånn kan det gjøres
Velg ut de minst perfekte soppene, ca 1/3. Sørg for at du har varm kraft til å spe med. Tørrstek de minst perfekte soppene, ha i finhakket sjalottløk, hvitløk og urter, og fres i litt olje noen minutter. Ha i risen, og fres videre et minutt eller to. Spe med varm kraft til det akkurat dekker. La kraften koke inn, og gjenta prosedyren til risottoen er ferdig. Ha i brokkoli delt i passe små buketter mot slutten sammen med saften av 1/2 sitron og tyttebær. Koketid for risotto er ca 20 min, her gjelder det bare å smake seg frem. I mellomtiden steker du de perfekte soppene (2/3); først i tørr panne til soppen "later vannet", deretter, når fuktigheten er borte, med olje eller smør, salt og pepper. Helt til slutt har du smør og parmesan i risottoen. Strø den perfekte soppen over risottoen ved servering. Maten er klar!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar