mandag 30. august 2010

Hjort, skogssopp og Chateauneuf-du-Pape

Vilt og skogssopp, få ting passer bedre sammen. Jeg er heldig som har tilgang til storvilt gjennom en jeger på jobb. Nå nærmer det seg ny sesong, og på tide å tømme fryseren for eventuelle rester. Biffsnadder sto det på pakken, 500 g, perfekt for et overflodsmåltid for to.


God vin er helt essensielt til sånn mat. Jeg ender veldig ofte i Rhône når vin til vilt skal velges. Valget denne gangen falt på en Chateauneuf-du-Pape, kongen av det sørlige Rhône.

Oppskrift på hjortebiffsnadder til 2
3-500 g hjortekjøtt (det meste kan tilberedes som biff)
2 sjalottløk
400 g skogssopp
4-5 einebær
2 ss seterrømme (gjerne fra røros)
brokkoli
salt
pepper

Rotmos
4 poteter
2 gulerøtter
100 g sellerirot
1 skvett fløte / rømme
100 g meierismør

Sånn kan det gjøres
Skrell og kok grønnsaker til rotmosen. Aldri ha salt i vannet når du skal lage mos, da blir det seigt.

Stek kjøttet i strimler. Pass på, bedre med for lite stekt hjort enn for mye! Legg kjøttet til side. Har du vært på sopptur og funnet mye forskjellig? Det er fullstendig tillatt å forskjellsbehandle. Rødskrubb, fåresopp og ikke-helt-perfekte/halvgamle kantareller og piggsopper stekes med sjalottløken og får putre i sausen (skrubb må varmebehandles minst 10-15 min). Perfekte, unge kantareller, piggsopper og traktkantareller behandles derimot mer skånsomt. Stek dem i en tørr panne til vannet er borte, deretter i smør i ca 5 min, og server dem ved siden av. - Smaken av skog, prikken over i'en i retter som dette!

Mos rotgrønnsakene, bland inn smør og fløte, og smak til med salt og pepper. Ha biffstrimlene i sausen et lite minutt, og krydre med knuste einebær, salt og pepper. Nå er de klart til servering, hvis du har klart å time brokkolikokingen da!?

Clos du Mont-Olivet 2000 - Chateauneuf-du-Pape
Mursteinsrød og uklar. Lukt av gress, jord, markjordbær og skogsbær. Nydelig fruktig smak, god fylde. Tydelige sekundæraromaer, fint modnet. Lang ettersmak og bra balansert syre. Vinens gode sider forsterkes av maten. Solid CnP.

2 kommentarer:

  1. Dette var jo virkelig biffsnadder som frista! Høres herlig ut, med nydelige råvarer. Leser bloggen din fast, har stor sans for stilen din!

    SvarSlett