tirsdag 10. august 2010

Werner baker kake!

Jeg er vanligvis ikke redd for å prøve nye ting på kjøkkenet. Vanligvis er jeg til og med trygg på at resultatet blir et sted mellom greit og veldig bra. Men når det kommer til baking...

10 ting jeg hater ved baking; krav om nøyaktighet, kliss, siling av mel/melis, piske eggedosis, stivpiske eggehviter, rot, egg skal være romtemperert, oppvasken etterpå, er kaken ferdig stekt? "del bunnen i to" - seriøst!? Når alt det er sagt; jeg er vanvittig glad i kaker!

Nå hadde jeg fått med meg mamma. For noen mødre er det å stivpiske eggehviter lettere enn å sende sms; mødre sørger for at bollen alltid er 100 % fri for fett når de begynner å piske, og de får aldri en bit av plommen med, som de som har prøvd (jeg har prøvd!) jo vet at betyr at det bare er å begynne på nytt.

Jeg ville lage en skikkelig sommerkake, en friskus med sesongens bær. Mamma rotet frem en gammel håndskrevet oppskrift på mandel- og nøttebunn. Jeg tenkte vanilje, mamma tenkte krem, vi kom frem til ja takk begge deler.


Oppskrift på Mamma og Werners sommerkake
nøttebunn (22 cm)
vaniljekrem
pisket krem med Rørosrømme
friske bær (jordbær, bringebær, moreller, blåbær etc)

Mandel- og nøttebunn
100 g mandler
100 g hasselnøtter
250 g melis
4 egg
1 ts bakepulver
1 sp hvetemel

Mal mandler og nøtter så fint som du liker det. I foodprosessor blir noe veldig fint, noe litt grovere, ganske perfekt for denne kaken.

Skill tre eggehviter fra plommer (ett egg skal være helt), og ta vare på begge deler. Det skal både piskes eggedosis og hviter, men start med hvitene. Eggehvitene piskes stive, gjerne med en 70-talls håndmikser. Pisk deretter eggedosis bestående av ett helt egg pluss tre plommer og melis.

Bland bakepulver og hvetemel med nøttemiksen, og bland inn eggedosisen. Skjær inn stivpiskede eggehviter, og hell over i en kakeform (22 cm). Stekes på 160 grader i ca 60 min i en smurt form.

Vaniljekrem
1-2 dl sukker
1-2 stenger (bourbon)vanilje
2 eggeplommer
1 dl fløte
1 + 0,5 dl melk
1 ss maizenna (toppet)

Skjær vaniljestengene på langs, og skrap ut frøene. Bland stenger, frø, sukker, fløte og det meste av melken i en kasserolle. Gi det et sakte oppkok og sett til side, mye av smaken dannes nå. Rør maizenna ut i eggeplommer og litt melk. Ha dette i kasserollen, og kok opp under konstant omrøring til det tykner. Avkjøl. Vaniljekremen kan med fordel lages dagen før.

Pisket krem med Rørosrømme
2 dl kremfløte
1-2 ss Rørosrømme
1 ss sukker.

Pisk krem og sukker til en passe stiv krem, og skjær forsiktig inn rømmen.

Sånn lages kaken
Når bunnen er ferdig skal den avkjøles på rist, og når bunnen er avkjølt skal den deles i to. Her kommer en til det åpenbart vanskelige. Dele bunnen i to lag på langs? Det kan da umulig gå bra. Mens jeg klør meg i huet, og tenker på hvordan og med hva, tar mamma sin minst sløve kniv, og sager bunnen i to. Med et par steikespader og andre redskaper designet til annet bruk deler hun bunnen i en nedre og en øvre del. Av og til er det bedre å bare gjøre, ikke tenke.

Bunnene fuktes lett, f.eks. med litt sitronsaft, appelsinjus e.l. Smør et tykt lag vaniljekrem på den ene bunnen. Fjern steiner fra morellene, del bær i passe biter, og fordel bær på bunnen med vaniljekrem. Dette blir nå midten av kaken.

Halve kaken

Legg på den andre bunnen. Knakk bunnen i to? Jaja, lapp den fint sammen igjen. Fordel et godt lag med kremblandingen over bunnen og ned på sidene. Fyll til randen med resten av bærene som "festes" i kremen.

Baking er fortsatt et lite helvete, men med god hjelp fra erfarne mødre går det fint. Vi får se neste gang eggehviter skal piskes stive!? Kaken var en presang, så jeg fikk aldri smakt den. Men ryktene sier at den var kanon!

2 kommentarer:

  1. Tar du den med til Oslo?

    SvarSlett
  2. Hehe, tror dette er min favoritt sålangt!

    SvarSlett