fredag 30. juli 2010

Bacalao naturell

Klippfisk i sommerdrakt. Fennikel er godt til fisk, nykål og spisskål er godt om sommeren, og SimplyRecipes er et bra sted å rappe oppskrifter har jeg nylig funnet ut. Jeg tok utgangspunkt i denne fennel slaw'en, og lagde en fennikel, kål og reddiksalat.


Oppskrift til to
2 stykker med utvannet klippfisk
1/2 dl griljer eller smuler til panering
1 neve basilikum
1-2 (biff)tomater
4-6 nypoteter

Oppskrift på fennikel, kål og reddiksalat
1/2 fennikel
1 lite sommerkål / spisskål
2-3 reddiker
1 ss sennep
2 ss sitron
1 neve mynte
1 sjarlottløk
1/2 ts sukker
1/2 dl olivenolje
1-2 ts hel spisskummen
salt
pepper

Sånn kan det gjøres
Hvor lenge fisken bør ligge i vann før den er klar varierer stort. Her må en bare spørre i butikken eller evt stole på det som står på pakken.


Denne salaten er en av få salater som blir bedre av å stå litt, enkelt og greit fordi det er en salat uten salat. Bland sennep, sitron, sukker, finhakket mynte og sjalottløk, og rør inn oljen. Ha rikelig med nykvernet pepper og spisskummen i dressingen, og smak til med litt salt. Kutt kål, reddiker og fennikel i tynne strimler. Ostehøvelen funker fint for å strimle fennikel. Bland sammen og sett til side.

Kok poteter, del tomater i to, og stek tomatene på begge sider.

Kok opp vann, og la den ferdig utvannede fisken trekke ca 4-5 min. Ta ut og tørk av. Vend fiskestykkene forsiktig i griljer, knuste tørre brødsmuler e.l. Stek noen minutter på hver side i skikkelig smør.

Server med rikelig med hakket basilikum og en dæsj god olivenolje.

Vin til retten ble kjøpt inn etter denne særdeles sterke anmeldelsen i DN for kort tid siden.

Schloss Lieser riesling kabinett 2008 (kr 149)
Kabinett er det laveste nivået i det fullstendig forvirrende tyske systemet Qualitätswein mit Prädikat. Dette innebærer generelt lavere oechslegrad/sukkerinnhold før gjæring enn for spätlese osv, og vinene har ofte lavt alkoholinnhold, tydelig sødmepreg kombinert med høy syre. Men en kabinett kan både være tørr og søt, god og dårlig, så hva hjelper det å vite sukkerinnholdet i mosten før gjæring?

Uansett, i følge DNs Tom Martinsen eller Merete Bø (jf TM/MB) er dette "...Trolig den beste, unge kabinettvinen jeg noensinne har smakt..." Slike sitater, uansett hvem av dem det referer til, pirrer et vinsvins nysgjerrighet.


Smaksnotat
Kraftig lukt av melon, eple og fersken. Intens i munnen, blomster, melon og overmodne gule epler. Ananasaktig syre. Utrolig intens munnfølelse, den slipper ikke taket. Påtrengende sødme, nesten klissete, men reddes såvidt av en voldsom syre. Hmmm. Jeg har problemer med sødmen. Kanskje trenger den litt tid? Drikk iskald for å undertrykke den etter min mening for påtrengende sødmen. En god matvin.

Andre flaske noen dager senere: Bedre balanse mellom sødme og syre. Friskere. Flaskevariasjon eller dagsformen?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar