lørdag 24. juli 2010

Spaghetti - en norsk klassiker!

Hvis det er én ting italienere ikke kan, så er det å lage spaghetti, med referanse til den "norske" klassikeren, ikke pastatypen. Joda, det er vel å banne i kirka, men er det noe italienerne virkelig kan så er det å banne i kirka (ref: dokumentert i Gudfaren III). Så da er det vel greit da?


Hemmeligheten er skikkelig kjøttdeig/karbonadedeig som gir en god, fyldig tomatsaus. -Det er her italienerne feiler, de kan mye, men de kan ikke kjøttdeig, og det blir pjuskete og suppeaktig. Tomatsaus kan lages på forskjellige måter, f.eks. slik. Denne gangen brukte jeg derimot hurtigmixer, og lagde en smooth saus som jeg hadde over kjøttdeigen. Hvorfor? Vi fikk kjøkkenmaskin med hurtigmixer til bryllupet, og den måtte jo få sin debu en gang!

Her er spaghettien stylet litt for sommeren; ferske tomater, basilikum, og en ekstra dæsj av verdens beste olivenolje, en AOC Aix-en-Provence fra Chateau Virant. Jeg har faktisk sett den oljen i Oslo på Birkelundens lille franske ostebutikk, om enn ikke på billigsalg.

Oppskrift
4-500 g karbonadedeig
1 neve spaghetti (jeg lager alltid for mye for det ser alltid for lite ut)
4-5 gode tomater
1 neve basilikum
100 g parmesan, manchego e.l. skåret i biter
1 dæsj av din aller beste olivenolje

Forslag til tomatsaus (også en killer pizzasaus)
1 boks gode hermetiske tomater
6-7 soltørkede tomater
1 liten paprika renset for frø (grønn/rød/gul)
2 fedd hvitløk
1/2 rødløk
1 ss tomatpuré
1 rød chili
1/2 dl olivenolje (din nest beste, ikke din aller beste her)
salt
pepper

Sånn kan det gjøres
Ha ingrediensene til sausen i en hurtigmixer e.l. og la det stå til. Du bør vurdere om du vil renske bort litt av innmaten i chilien. Smak til med salt. Sausen er ferdig på 1-2-3.

Stek karbonadedeig i 2-3 omganger. Bland inn en passelig mengde saus. Del de ferske tomatene i passelige biter, og ha i like før servering. - Poenget med disse er at de skal holde seg noenlunde ferske, det gir en litt friskere variant enn klassikeren. Legg opp på tallerken, og ha over rikelige mengder med hakket basilikum, ost og din aller beste olivenolje. Et dryss pepper, og maten er klar til servering, f.eks. med en Villa Gemma rosé!

Villa Gemma Montepulciano d'Abruzzo Cerasuolo 2009 (149,90)
Rosévin smaker absolutt best på ferie. Enkel husets kan være helt perfekt der og da, på en eller annen fortauskafé i en eller annen landsby i Sør-Europa.

Villa Gemma funker derimot fint på terrassen hjemme også, en rik rosévin på grensen mot rød, god alene og til mat. Det er med bismak jeg kjøper rosévin til 100-lappen, jeg vet at tilsvarende vin går for et par euro i vinens hjemland. Legger en på en 50-lapp derimot kan en få vesentlig bedre kvalitet, og langt mer valuta for pengene. - Polets avgiftssystem rammer klart hardest på de lavest prisede varene.


Smaksnotat
Dyp rosa på farge. Duft av roser og bær. Rik smak av jordbær, moreller, og rips. Saftig men klar, fin syre som strammer den opp slik at den aldri havner over i det søte. Lang frisk ettersmak.

2 kommentarer:

  1. Har sverget til Chateau Virant i ett par år nå, den fåes kjøpt på Oliviers & co. Du har helt rett italienerene sliter med bolognesen sin ;)
    Ser ikke ut som du gjør det samme, det ser fantastisk godt ut!!

    Klem Ingvild

    SvarSlett
  2. Et lite tips på pastakoking er å kjøre 1-10-100 regelen. En porsjon pasta er 100 gram, som skal kokes i 1 liter vann og 10 gram salt. Så to porsjoner blir 200 gram pasta kokt 2 liter vann og 20 gram salt.

    SvarSlett