mandag 19. juli 2010

Kalkunbryst med nypoteter og spinat- og baconstuing

Etter en liten evighet med oppvartning fra hoteller, restauranter og ikke minst på besøk i Frankrike med Gisèles fantastiske kjøkken, var det jammen på tide å lage maten selv igjen. Et stykke kalkunfilet lå fristende i disken, og ble med hjem. Nypoteter hører årstiden til. Og noe tilbehør må en ha. På jakt etter nye idéer om tilbehør kom jeg over Simply Recipes, en proff amerikansk blogg. Jeg søkte på side dish, og ble fristet av denne spinat- og baconoppskriften.


Kunsten med variasjon i kosten handler ofte om å variere tilbehør, og søk på utelandske sider gir ofte ny input, anbefales!

Oppskrift til 2-4
750 g kalkunfilet
600 g nypoteter
salt
pepper

Marinade
1 ss honning
2 ss sitron
1 ss sterk sennep
2 ss olje
1 ss spisskummen
1 ss gurkemeie

Spinat- og baconstuing
1 ss hvetemel
1-2 ss smør/baconfett
2 dl melk
1 pk spinat
100-2oo g bacon
1 liten rødløk
1 fedd hvitløk

Sånn kan det gjøres
Tørk godt av kjøttet, brun det raskt på alle sider på god varme, og ta det ut av pannen. Gni kjøttet godt inn med sitron, sennep, olje, salt og krydder, og stek det i ovnen på 180 grader. Bruk steketermometer, kalkunkjøttet er perfekt på 68 grader. Denne "marinaden" er en kombinasjon jeg bruker stadig vekk på lyst kjøtt, det gir en utrolig god karamelisert smak til en type kjøtt som jo ofte trenger litt hjelp for i det hele tatt å smake noe særlig.

Del potetene i to eller fire, gni inn med salt og pepper, vend i olje. Stekes i ovnen ved siden av kjøttet. Gi potetene noen minutter på grill/vifte etter at du har tatt ut kjøttet for en bra finish.

Spinat- og baconstuingen lages ved å mikse stekt bacon, forvellet spinat, og bechamel, eller hvit saus som det jo enkelt og greit heter på norsk. Vask spinaten, og ha den i kokende saltet vann 2 min. Avkjøl under rennende vann, og klem livskiten ut av den. Når du sitter igjen med en slags tørr rullekake av spinat deler du den enkelt og greit i skiver. Stek bacon i terninger, og ha etterhvert i finhakket hvitløk og grovhakket rødløk. Smelt smør, eller bruk baconfett, og rør inn melet. Spe litt og litt for å unngå klumper, først med kraft fra kjøttet, deretter med melk, til du har ønsket konsistens. Husk at sausen må koke litt for å få ut melsmaken, og da vil den også tykne litt. Ved at min kalkun var gnidd inn med gurkemeie ble sausen gul når jeg brukte kraften fra kjøttet.

Et bra sommermåltid!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar