torsdag 19. august 2010

Margarinpropaganda

"Kunstsmør. Den første margarin ble fremstilt av den franske kjemiker Mège-Mouries i 1860-årene. Fremstillingen skjer ved å blande rene, raffinerte fettstoffer, melk, salt og tilsettingsstoffer (bl.a. vit A og D) til en emulsjon, som etter temperering plutselig avkjøles og eltes."

Så sier Aschehoug og Gyldendals 2-binds leksikon som jeg fikk til jul en gang i barndommen (åh for en lykke at jeg ikke bet på og kjøpte Store Norske på avbetaling slik noen prøvde å overtale meg til i aulaen på Dragefjellet i studietiden...)

Høres det sunt ut? Jeg er ingen kjemiker, ei heller ernæringsekspert, men hvordan kan noe kjemisk fremstilt restavfall være bedre og sunnere enn smør fra ei ekte ku? Og hvordan har det blitt sånn at denne forestillingen har fått feste i folket? Når det gjelder det siste, mener jeg at svaret falt ut av mammas Lillemor Erkens Store Bakebok. Vi snakker propaganda! Her lå en liten reklamefolder som er tatt vare på, én gang gitt sammen med en liten prøvepakke fra Gjestebu margarin fra Porsgrunns Margarinfabrikk AS.


"FIN MARGARIN TVERS IGJENNOM - Forlang den hos Deres kjøpmann."

1. Gjestebu margarin er margarin uten margarinsmak.
2. Gjestebu margarin er margarin som ikke spruter og gir bunnfall ved steking.

3. Gjestebu margarin er margarin som ikke skiller seg ved smelting.

Ytterligere to sider med overbevisende vitnemål om denne spesielle margarinens gode egenskaper fra en "erfaren og dyktig husmor" har nok sikkert overbevist mange og enhver. Det som derimot er interessant er at den på ingen måte profileres som et sunnere alternativ til smør. Akkurat den forestillingen er av nyere dato. Kan det ha noe med å gjøre at det er megatrendy å leve sunt?

Margarin ble ikke til som et sunnere alternativ til smør. Margarin ble oppfunnet på bestilling midt på 18-hundretallet fra datidens franske hersker. For å avhjelpe en situasjon med akutt mangel på ekte smør måtte man komme opp med en etterligning. Det skadet heller ikke at etterligningen kunne fremstilles av det meste, som f.eks. oksetalg, smult, hvalolje og kokosfett, og dermed ble et billigere alternativ til ekte vare, slik etterligninger ofte er.

Margarin har tradisjonelt vært svært usunt, med store mengder herdet transfett, sannsynligvis langt farligere for hjertet enn mettet animalsk fett, som en jo som kjent skal være forsiktig med. I dag er margarin et bedre produkt ved at innholdet av transfett er redusert, men er det bra?

F.eks. inneholder Melange, Vita hjertego og andre "sunne" margarintyper palmeolje (kilde FBI). - Like helseskadelig for mennesker som det er ødeleggende for regnskog. Har du sett disse foreldreløse orangutangungene på Animal Planet, disse som er reddet fra palmeoljeplantasjene? Skal vi virkelig bytte ut ekte smør med et mindreverdig produkt som skjuler palmeolje bak betegnelsen vegetabilsk fett?

For meg er det enkelt: Jeg bruker sunne oljer til det meste, men når jeg først bruker smør, da bruker jeg smør! Bondesmør eller meierismør, fra Røros, Kvitseid eller Arne Brimi.

3 kommentarer:

  1. Kjempe bra innlegg!

    SvarSlett
  2. Økologisk rørossmør er så godt at jeg kan spise det som pålegg uten noe annet. :-)

    SvarSlett
  3. Enig med Lemonia, kan nesten spise det uten brød og! Takk for ros anonym.

    SvarSlett