mandag 16. august 2010

E du krabbesjuke!?

Noen blir godtesjuke, andre blir saltsjuke. I Haugesund er det i tillegg helt vanlig at noen også blir krabbesjuke. Ikke syk, som i dårlig etter å ha spist guffen sjømat. Vi snakker abstinenser, ha det bare ha det! Krabbe!!! Majones, sitron, baguette og krabbe med øl, cider eller vin.


Krabbe kan fiskes med teiner, garn eller lyses etter. Det siste er gøyest, og tiden for lysing er fra nå og utover, når sommeren er på hell. Krabbe kan selvfølgelig kjøpes også, men unngå spinndyre fiskehandlere, og se heller etter håndskrevne pappskilt i veikanten. Prisen på levende krabbe virker å ha sluppet unna inflasjon, i alle fall i Haugesundsdistriktet; 5 kr krabben var prisen da jeg var liten, og jammen er det mulig å få krabbe til den prisen også i dag hvis en er heldig.

Krabbe skal trekke i godt saltet vann (50 gram grovt salt pr. liter) i drøye 20 min. En klype sukker i vannet skal det også være. Hvordan avlive krabben på en human måte? Barbarisk som det høres ut, krabben stappes sprell levende i fosskokende vann. Lyset slukkes ganske umiddelbart for den stakkars krabbaten, men dette er eneste kjente kur for krabbesjuke mennesker...

Avkjøl på brygga/terrassen, og rens; Riv av bein og klør som fortsatt henger på. Hold skallet med undersiden opp og øynene frem, og press med tomlene i bakkant slik at understellet/støet løsner. Fjern "paven" som henger under den lille klaffen under øynene. Deretter fjernes "lusene" (gjellene) som stort sett henger fast på støet. - Disse har et soppaktig utseende og visstnok en seig konsistens, og er uansett ikke menneskemat.

Krabbe er ferskvare, og må egentlig spises samme dag som den kokes. Fortsatt krabbesjuk? Finn frem batterier til krabbelykta, gå ut på jakt, det er viktig å holde sykdommen i sjakk...

1 kommentar:

  1. Namm namm... Krabbesjuk jeg også. Gleder meg stort til mamma og pappa kommer hjem fra hytta med ferske krabber!

    SvarSlett