søndag 11. april 2010

Tarte aux tomates

Tomtatterte... Det blir et rart ord på norsk, alt for tett mellom t'ene.

Våren er for meg tomater, basilikum og min beste olivenolje i uendelig mange varianter. Det er umulig å bli lei av. Nå er det endelig gode tomater å få tak i igjen. Et generelt tips er å se etter tomater produsert i land som har forutsetning for å dyrke frem gode tomater. Typisk italienske tomater fra Sicilia, eller tomater fra Spania. Jeg skal ikke belære noen i geografi, men Nederland og Belgia er eksempler på land som ikke er å regne med i denne sammenhengen, og som egentlig ikke burde fått lov til å dyrke tomater i det hele tatt. Det er en reisendes privilegium å etablere sannheter om fremmede land på syltynt grunnlag, og hver gang jeg har besøkt de nevnte landene (ikke så mange ganger) har det vært gråvær og regnet velvoksne katter. Moralen; drit i drivhustomater, nå er det vår!


Oppskrift, terte til to
3 plater butterdeig
300 g cherrytomater
1 sjalottløk
1 fedd hvitløk
7-8 oliven, gjerne kalamata
7-8 soltørka tomater
1 neve basilikum
1-2 ss basilikumolje
1 neve nyrevet pecorino e.l.
salt
pepper

Sånn kan det gjøres
Jeg er en pysete baker, så jeg kjøper ferdig, frossen butterdeig. "Flett" sammen tre tinte plater, og kjevl deigen så tynn du får den . Ha deigen på et stykke bakepapir. Prikk hull over hele med en gaffel, og gi kantene litt ekstra oppmerksomhet. Forvarm ovn og stekebrett til 230 grader. Del cherrytomatene i to eller fire, grovhakk soltørka tomater og finhakk sjalottløk og hvitløk. Del oliven i to, og fjern steinen. Fordel tomater, sjalottløk, hvitløk og oliven på deigen, og dryss over basilikumolje, salt og pepper. Lemp over på det varme stekebrettet, og stek i 12-15 min.

Ha rikelig med grovhakka, fersk basilikum og nyrevet pecorino over ved servering. Det er godt med en enkel grønn salat til. Dette er vår!

1 kommentar: