torsdag 20. mai 2010

Filet av svin med aïoli, potetbåter og asparges

En uslåelig smakskombinasjon til svin og annet lyst kjøtt er denne; honning, sitron, sennep, olje og spisskummen. - Også en killer til flintsteik og annen grillmat av svin. Her; indrefilet av svin servert med båtpoteter og aïoli. Og asparges for et friskt, grønt alibi.


Oppskrift til 2
400 g filet av svin
3 skiver spekeskinke
salt
pepper

marinade
1 ss honning
2 ss sitron
1 ss sterk sennep
2 ss olje
1 ss spisskummen

6 asparges
300 g poteter

aïoli
1 eggeplomme
2 fedd hvitløk
1 ss sitron
1 ss sennep
1 neve friske urter
1 dl olje

Sånn kan det gjøres
Bland sammen marinaden. Gni fileten inn i salt og pepper, og stek den raskt på god varme. Ha kjøttet over i en ildfast form, og gni det inn med marinaden. Rull spekeskinke rundt fileten. Stek på 190 grader i ca 30 min. Bruk gjerne steketermometer, 75 grader er passelig for svin.

Aïolien er enklest å få til hvis alle ingrediensene har romtemperatur. Pisk sammen eggeplomme, hvitløk, sitron, sennep og urter. Jeg bruker en gaffel, men skal du lage store mengder (med flere egg) anbefaler jeg stavmikser e.l. Spe med en nøytral olje. Først forsiktig så det ikke skiller seg, deretter er det bare å kjøre på til konsistensen er slik du vil ha den. Smak til med salt og pepper.

Poteter i båter stekt i ovnen er en god venn av aïoli!

Stekt asparges synes jeg det er enklest å få perfekt når jeg forveller de først; 2-3 min i saltet kokende vann, og avkjøl. Stek 1-3 min i smør, salt og pepper.

5 kommentarer:

 1. Dette ser lekkert ut! Skal definitivt prøves i helgen:-)))

  SvarSlett
 2. Så nydelig ut!
  Hvordan urter bruker du i aiolien?

  SvarSlett
 3. Takk for bra tilbakemelding. Denne gangen brukte jeg bladpersille (det var det jeg hadde i hus). Egentlig passer persille og f.eks. estragon best hvis aïolien skal serveres til sjømat, men det er jo et poeng i seg selv å bruke ting som allerede er i hus! Ellers funker basilikum særlig bra.

  SvarSlett
 4. Åhh, dette ser skikkelig lekkert ut:) Dette må prøves ut neste helg når vi får besøk av svigers:)
  Ha en fin pinse:)

  SvarSlett