fredag 14. mai 2010

Salma med gresskarpuré og asparges

Det er kanskje ikke gresskarsesong, men det er fortsatt å tak i på min grønnsakshandler. Dessuten har jeg hatt et liggende i kjøleskapet i et par måneder nå (de holder seg lenge "uåpnet"), på tide å bukt med det. Om det ikke er gresskarsesong, så er det helt klart aspargessesong. Deilig, frisk, grønn asparges til 20 kr bunten, det liker vi.


Oppskrift til to
2-300 g salma (back loin)
1 fedd hvitløk
1 ss sitronskall
1 neve bladpersille
1 ts fennikelfrø
1 ts korianderfrø
1 ts hel spisskummen
1 lite gresskar med kjerner
1-2 ss rømme
6 grønne asparges
litt godt smør
salt
pepper

Sånn kan det gjøres
Del gresskaret i to, og ta vare på kjernene. Rist kjerner og krydder i en tørr stekepanne på svak til middelsvarme i 5-10 min, og knus deretter i en morter. Skjær gresskarkjøttet i middels store terninger, ha i en kasserolle og fyll i vann så det såvidt dekker. Kok gresskaret mørt, og hell av vannet. Bland inn rømme, og smak til med salt og pepper. For å unngå timingproblemer kan du godt sette kasserollen til side og vente med å slå av vannet til det nærmer seg servering.

Forvell asparges ved å koke de 2-3 min i saltet vann før de skylles i kaldt vann og tørkes.

Finhakk hvitløk, sitronskall og persille, og bland med salt og knuste krydder og gresskarkjerner. Del laksen i to serveringsstykker, og vend i blandingen. Stek i olje, 1-2 min på én side, og 5-6 min på den andres siden. Ha resten av krydderblandingen sammen med en klatt smør over laksen halveis ut i stektiden. Stek asparges 2-3 min i olje på god varme. Krydre med salt og pepper og ha en klatt med smør i det siste minuttet.

Server med en fyldig, konsentrert og stram riesling, f.eks. denne!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar