torsdag 13. mai 2010

Hvitvin fra Franken

Vikapolet er en skummel plass rett etter lønning. Vika har overtatt for Briskeby som Oslos spesialpol, på samme måte som Valken er spesialpol i Bergen. Her er et vanvittig utvalg, og ikke minst presenteres utvalget på en farlig fristende måte. Det er rart hva innslag av trekasser gjør med lysten på å bla opp store summer. Men denne gangen klarte jeg å begrense meg.

Etter noen runder med beslutningsvegring oppsøkte jeg hjelp. Mitt utgangspunkt var veldig enkelt; jeg ville ha en digg hvitvin, gjerne fra et område som jeg kjenner dårlig. Det endte med en vin fra Franken i Tyskland.

Franken skiller seg fra Mosel og de øvrige store tyske vinområdene på flere måter. For det første ligger området lenger mot nord og øst. Her er et vesentlig kaldere klima, som generelt gir strammere og kraftigere viner, perfekt til mat. Silvaner dyrkes med hell i området i tillegg til riesling. Den mest iøyenfallende forskjellen er likevel flaskene. Tradisjonelt brukes ikke de høye, slanke flaskene i Franken. Her brukes Bocksbeutel, en kanskje ikke så tidsriktig ballong av en flaske. Vinen kan trykt lagres stående, for korken er av glass/plast.

Weltner, Rödelseer küchenmeister 2007 riesling spätlese trocken (kr 219)
Tolking av tyske etiketter er en prøvelse for oss som sliter med språket, men det lar seg gjøre med litt trening. Weltner er produsenten. Rödelsee regnes som et av de beste vinområdene i Franken. Spätlese er en betegnelse i det tyske systemet med prädikatwein, og for å oppnå betegnelsen må druene ha et naturlig sukkerinnhold på et visst nivå. Kort fortalt er spätlese et kvalitetsstempel, og indikerer at vinen er laget på fullt modne, men ikke overmodne, druer. Trocken betyr tørr, og innebærer høyere alkoholinnhold.

Akkurat denne vinen er dessverre bare å få tak i på spesialpolene, men et par silvanerviner fra denne produsenten er tilgjengelig gjennom bestillingsutvalget.


Smaksnotat
Dyp, intens lukt av sitron, grønne epler og litt ananas. Den følger opp på smak. Virkelig intens frukt, mineralsk og lang. En voldsom konsentrasjon. Presis og krisp, tørr vin med lang ettersmak. Imponerende og deilig!

Vi drakk vinen til stekt salma med gresskarpuré og asparges. Ikke den enkleste retten å matche med vin, men denne vinen imponerte. En fantastisk matvin!

2 kommentarer:

  1. Ah, Franken! Hvitvin fra Franken ligger mitt hjerte nært etter et par år som ung studinne i en Fränkisk by. Bochsbeutel-flaskene er morsomme, men passer dårlig inn i vinskapet mitt. Du burde prøve en tørr silvaner fra området eller en Müller- Thürgau. Jeg er nok ikke helt objektiv når det gjelder bedømming av disse vinene, da både flaske og smak bringer fram gode minner fra studietiden, så jeg skal ikke utbrodere for mye:)

    SvarSlett
  2. Kult med en Franken-kjenner. Ingen er helt objektive etter studier i utlandet. Jeg studerte i Aix-en-Pce, og vil nok tillegge provencalske viner langt mer ære enn de gjør seg fortjent til. Spiller ingen rolle!

    SvarSlett