mandag 3. mai 2010

Brytebrød

For alle usikre bakere (meg selv inkludert), dette er brytebrødet som bygger bakeselvtillit. Det kan være litt sølete underveis, men resultatet blir alltid bra og ikke så rent lite imponerende. Perfekt bidrag til tapaskvelder, 17. mai frokoster, etc. Inspirert av et tv-program med Brimi og Lian for en del år siden.


Oppskrift til ett stort brytebrød
Deig
1 liter hvetemel
1 pk (tørr)gjær
1 ss salt
1 ss olje
ca 3 dl vann

Fyll
12-15 cherrytomater
12-15 kalamata oliven
3-4 fedd hvitløk
2 never friske urter, f.eks. timian
100 g chèvre
2 dl god olivenolje, gjerne basilikumolje e.l.
salt
pepper

Sånn kan det gjøres
Cherrytomatene skal confiteres, så det kan være greit å begynne med disse, eventuelt gjøre dette noen dager i forveien, Confitering kan gjøres på denne måten, eller på hurtigmåten; del tomatene i to, og stek dem på 180 grader i 40-50 min.

Bland de tørre ingrediensene til deigen, og ha gradvis inn lunkent vann og olje. Jeg bruker en gammel foodprosessor, og når deigen akkurat klistrer seg såvidt til kanten har jeg fått en passe våt deig. Da begynner jobben med å kna den sønder og sammen, gjerne "intervall-knaing" i 15-20 min. Deretter får deigen heve en times tid et lunt sted.

Finhakk hvitløk og urter, og bland dette med olje, salt og pepper. Del oliven i to og fjern steinen. Kjevl ut to eller tre avlange deiger. Fordel oljeblanding, oliven, tomater og chèvre i en bred stripe på midten. Brett over deig fra begge sider så du får en slags fylt rull. Skjær i passe store boller, ca 6-8 cm. Plasser bollene tett sammen i en langpanne på bakepapir, dekk til, og etterhev i 30 min.


Det spiller ingen rolle om det blir litt søl, og ikke fortvil om det ikke ligner noe brytebrød når du setter det til steking; Brødet vil fortsette å heve i ovnen, og resultatet blir alltid imponerende!

Stekes i 35 min på 225 grader.

3 kommentarer:

  1. Åhh, dette ser utrolig lekkert ut:) Dette skal prøves på 17 mai:)

    SvarSlett
  2. Blir det noen grilltips snart? :)

    SvarSlett
  3. Grilltips ja, det må det jo bli. Men først må det slutte å snø!

    SvarSlett