mandag 10. mai 2010

Moules provencale - pinjekjernegratinerte blåskjell

Sammen med mange andre mat-og vinbloggere er jeg invitert med i en konkurranse om å lage den beste tapasretten til en chardonnay i svenske Concealed Wines portefølje. Å lage den perfekte tapasrett hørtes ut som en kul utfordring, så jeg ble med. Mer om konkurransen, hvem som er med, hvordan man kan stemme osv, kan leses her.

Denne blåskjellretten er mitt bidrag, min vri på en sør-fransk klassiker, hvor smør, hvitløk, persille og sitron utgjør grunnstammen. Jeg ble hektet på moules provencale da jeg bodde i Sør-Frankrike for 20 år siden, på restauranten Les Terrasses i Carry-le-Rouet. Moules provencale, pizza royale, og pêche melba var min faste treretter hver gang vi var der, og det var ganske ofte.

De lagde all mat i en stor steinovn, hvor de fyrte med ved i den ene enden, og regulerte temperaturen med å flytte maten nærmere eller lenger vekk fra glørne. Jeg har dessverre ingen slik vedfyrt steinovn på kjøkkenet, men det funker ganske greit i stekeovnen også.


Disse gratinerte blåskjellene er perfekt til tapaskvelden. Tapas innebærer gjerne mange gjester, mange forskjellige retter, og konkurrerende smaker. Den perfekte tapasretten er derfor lett å lage mye av, lett å spise, smakfull, annerledes og gjerne ikke for dyr. Og skal en drikke én vin til tapas, er en frisk hvitvin med litt fedme et godt valg. F.eks. en vin på druen chardonnay.

Oppskrift til en langpanne
1 kg blåskjell (store)
2 sjalottløk
1/2 fennikel
6-7 fedd hvitløk
2-3 never persille
1/2 sitron
200 g ekte smør
1-2 dl olivenolje
1 pk pinjekjerner
1 dl brødsmuler/skorper

Sånn kan det gjøres
Fyllet lages ved å finhakke sjalottløk, fennikel, hvitløk og persille. Dette blandes med smør og olje som du smelter på lav varme. Bland inn saften av 1/2 sitron.

Rist pinjekjerner i en tørr stekepanne til de blir lett gylne. Knus i en morter eller liknende sammen med noen tørre skorper eller brødsmuler.


Se gjennom skjellene og kast ødelagte skjell. Ha litt vann i bunn av en stor kasserolle, og kok opp. Ha i blåskjellene, legg på lokk, og kok til de åpner seg. Det tar vanligvis ca 3-6 min. Når skjellene har åpnet seg kaster du de tomme skjellene, og legger den andre halvdelen i en langpanne eller ildfast form. Fyll hvert skjell med smørblandingen, og ha knuste pinjekjerner og brødsmuler på toppen. Gratineres i ovnen på 230 grader i 5 min. Serveres gjerne med hjemmelaget focaccia til. Voilà!

3 kommentarer:

 1. skal jammen prøve meg på dette, ser utrolig smakfullt ut!

  SvarSlett
 2. Ser verkligen läckert ut, en tuff motståndare :)

  SvarSlett
 3. Til Benedicte; prøv i vei, blåskjell er bra og billig studentmat!

  Anna, asparges er digg på våren, kult og chic med parmachips!

  SvarSlett