fredag 7. mai 2010

Calzone

En gang på slutten av 80-tallet skjedde det noe stort i Haugesund; vi fikk vår egen pizzarestaurant i pizzeriaen Venezia. Fra før hadde vi ikke all verdens, så selv om det ikke var noe ekstraordinært over pizzaen til Venezia, ble den en umiddelbar hit blant ungdommen. Min favoritt var calzone. - Innbakt pizza med uanstendige mengder ost, tomatsaus og skinke.


Denne calzone'n er retro, men ikke helt tro mot Venezia's variant, og skinke er byttet ut med kjøttdeig og løk, en annen pizzaklassiker. Selv om jeg nå vanligvis lager pizza med tynn bunn, mindre ost og for øvrig få men gode ingredienser, er det noe perverst godt med de gode gamle maksimalistiske variantene.

Oppskrift calzone

Deig
6-7 dl hvetemel
1 pk (tørrgjær)
1 ss salt
3 dl lunkent vann
1 ss olje

Kjøttsaus/tomatsaus
400 g karbonadedeig
1 løk
1 ss tomatpuré
1 boks hermetiske tomater
2 fedd hvitløk
2-3 ss brukbar olivenolje
provencekrydder/oregano e.l.
salt
pepper

150 g jarlsberg

Sånn kan det gjøres
Deigen lages ved å blande det tørre, ha i det våte, og kna til du ikke gidder mer, gjerne av og på i 15-20 min. La den stå lunt å heve en times tid.

Stek kjøttdeigen i flere omganger, og krydre med provencekrydder, salt og pepper. Grovhakk løk og hvitløk og stek dette. Ha i tomatpuré og hermetiske tomater, og smak til med olivenolje, salt, pepper og evt mer krydder. Ha i kjøttdeigen og la det småputre til du er klar med deigen. Husk å raspe opp store mengder jarlsberg!

Kjevl ut en smått oval deig, så tynn du får den uten at den sprikker opp. Ha deigen over på et stekebrett før du legger på saus. Det siste er ganske innlysende, men jeg husker jeg glemte det første gang jeg lagde innbakt pizza hjemme, og det gikk rett vest.

Fyll godt med saus og ost på én halvdel, brett over deig fra den andre halvdelen, og flett sammen kanter. Det skal liksom bli en slags halvmåne uten at form egentlig betyr noe som helst. Pensle med olje.


En kan selvføgelig bruke annen ost, og lage en mer ambisiøs saus, men dette funker fortsatt!

2 kommentarer:

  1. Åhh, ser skikkelig godt ut:)

    SvarSlett
  2. Den beste calzonen i Bergen får du hos Bella Paris i Nygårdsgaten, bare så det er nevnt. Ekte mannfolk spiser en stor calzone alene :)

    SvarSlett